Az Illinois-i Egyetem kutatói most olyan szójafajták kinemesítésén dolgoznak, amelyek a magas fehérjetartalom mellett elfogadható hektáronkénti terméseredményt adnának, ami a termelőknek és felhasználóknak egyaránt hasznos lenne – írja a sciencedaily.com.

A kutatócsoportnak már sikerült elkülönítenie azokat a – DNS különböző részeiben található – géneket, amelyek lehetővé teszik e kettős cél elérését. Eddig biztató eredményeket kaptak a fehérjetartalomért felelős gén – főleg a 15-ös számú kromoszóma – más fajtákba való átültetését illetően, ami bizonyítja, hogy az említett két tulajdonság közös nevezőre hozható. A 15-ös számú kromoszóma génjei kilónként 8-14 grammnyi mennyiségben járultak hozzá a szója fehérjetartalmának növeléséhez.

szója

Biztatóak az eddigi eredmények – fotó: Shutterstock

Ugyanakkor viszont a szójatermelő farmerek jövedelme, illetve bevétele kizárólag a termésmennyiség súlyától függ, figyelmen kívül hagyva a fehérjetartalmat. Ezért – Brian Dyers, vezető kutató szerint – célszerű lenne a szója árát a fehérjetartalomhoz is kapcsolni.

A fenti két tulajdonságot a magas olajtartalommal is összhangba kellene hozni, bár az Európában felhasznált szójamennyiség 90 százaléka kizárólag takarmányozási célt szolgál, de az olajgyártási hasznosításnál sem mindegy, hogy az olajpogácsa mennyi fehérjét tartalmaz. A szójapogácsát ugyanis csaknem teljes egészében takarmányozásra használják.

A kutatás eredményeit a Dyers a Crop Science folyóiratban tette közzé.