Szigl Zoltánnal, a Carmeuse Hungária Kft. agrár-üzletági kereskedelmi képviselőjével arról beszélgettünk, hogy miért olyan fontos rendszeresen elvégeztetni a talaj tápanyag vizsgálatát, és ők kit ajánlanak erre a feladatra a gazdálkodó partnereiknek?

"A Carmeuse Hungária Kft. hitvallásához tartozik, hogy környezetünk védelme- és a fenntartható gazdálkodás érdekében az összes inputanyagot célzottan, a területi adottságok ismeretében és annak igényeihez mérten javasoljuk kijuttatni. Ennek következtében azonnal középpontba kerül a talaj állapotának és adottságainak feltérképezése és a szakszerű talajmintavételt követő tápanyagvizsgálat szükségessége.

Bizonyára sok gazdálkodó tudja, hogy a Carmeuse Hungária Kft. kálciumpótló, pH és talajszerkezet javító terméket gyárt.

Mielőtt a termékeinket kijuttatják a gazdálkodók a területeikre – az esetek nagy részében – a talajok tápanyagvizsgálati eredményei a rendelkezésünkre állnak, így ezek értékelése után állítjuk össze a kijuttatási tervet.

Az AgroForce International Kft. több mint tíz éves múlttal rendelkezik és fő tevékenysége a teljes körű talajmintavételi szolgáltatás. Ismerve és elismerve az AgroForce munkáját – a Carmeuse Hungária Kft. együttműködést folytat a vállalattal és nyugodt szívvel ajánlja gazdálkodó partnereinek az AgroForce szolgáltatásait."

Az AgroForce Kft. gépe terepmunka közben – fotó: agroforce.hu

Pontosan kik számára kötelező a talajmintavétel és milyen időközönként kell ezt elvégezni? – kérdeztük Kunstár Pétert, az AgroForce International Kft. szakemberét.

"A nitrátérzékeny területen történő gazdálkodás főbb szabályai közé tartozik jelenleg is, hogy

műtrágyát talajvizsgálatokra alapozott számítások alapján lehet felhasználni. A talaj tápanyag vizsgálatát legalább 5 (gyepterületen 10) évente kell elvégeztetni. Ugyanez vonatkozik az AKG programban részt vevő területekre."

Mikor érdemes talajmintát venni?

"Kultúrától függ, hogy egy-egy területen mikor érdemes elvégezni a talajmintavételt, de alapvetően egész évben lehetséges. Őszi vetésű növényeknél akár a téli időszakban is mintázhatók a területek.

Fontos tudni, hogy a műtrágya-kijuttatástól számított három hónapon belül, illetve a szervestrágya kijuttatásától számított 6 hónapon belül nem tudunk talajmintát venni, mert nagyon torzulnának az eredmények.

A törvényi szabályozásban – ahogyan erről korábban már szó esett – öt éves mintavételi időszakot határoznak meg, ezért érdemes minket felkeresni már a lejárati év előtti évben (mintavételtől számított 5. évben), hogy az esedékes időszakban az összes területen időben el tudjuk végezni a mintavételt.

Melyek a leggyakrabban elhangzott kérdések, amelyeket a gazdálkodók feltesznek a talajmintavétel kapcsán?

"A gazdák azt kérdezik meg a leggyakrabban, hogy miért kell egy céget megbízni a talajmintavétellel és miért nem végezhetik el ők maguk. Nyilvánvaló, hogy erre az a válasz, hogy

gyorsabb, olcsóbb, és pontosabb az eredmény, ha szakemberrel végeztetjük el a talajmintavételt, mintha mi magunk próbálnánk meg elvégezni.

A talaj tápanyag vizsgálata ugyanis nem csak egy talajmintavételből áll, hanem egy szolgáltatási folyamatból, amely összehangolt feladatok összességeAz én feladatom a talajmintavételen túl a termelőkkel folytatott kommunikáció, valamint a laborokkal és a partnercégekkel való kapcsolattartás.

A talaj tápanyag vizsgálati szolgáltatása nem csupán talajmintavételből áll! – fotó: AgroForce Kft.

Egy tápanyagutánpótlási-, illetve talajjavítási tervhez elengedhetetlen a tökéletes talajmintavétel, ahol ugyanolyan fontos, hogy a megfelelő időben érjünk ki az adott területre, mint hogy a labor azonnal fogadni tudja a mintát...stb.

A megfelelő minőségű mintavétel sok időt, energiát és pénzt emészt fel a gazdaság részéről, melyet más fontos teendőkre fordíthatnak. A terepi munkán kívül számolni kell a vizsgálati költségekkel, a laborral kapcsolatos logisztikával. Az eredmények kiértékelésében szintén gyors és pontos segítséget tudunk nyújtani azoknak, akik nem biztosak benne, mely értékekre, eredményekre kell a továbbiakban jobban koncentrálniuk. A fenti okok miatt általában sokkal gazdaságosabb megbízni egy mintavevőt a feladatok teljes körű elvégzésével. Ezért vagyunk mi, hogy segítsünk.

Országos lefedettségű hálózattal rendelkezünk, így hazánk bármely tájára rövid határidőn belül odaérünk – valamint a környező országokba is kijárunk gazdálkodó partnereinkhez."

Pontosan hogyan történik a talajmintavételezés?

"Az AgroForce szolgáltatása – röviden felsorolva – a következőket foglalja magába:

1.  GPS területfelmérés (AKG-hoz külön díjszabás alapján)
2.  Talajmintavételi terv készítése
3.  Mintavétel automata talajmintavevővel, 5 hektáronkénti átlag-mintavételi eljárással, 0-30 cm, 0-60 cm vagy 30-60 cm mélységben.
4.  A minták laboratóriumba való szállítása.
5.  Szűkített /pH, kötöttség, összes só, CaCO3 %, Humusz, NO2+NO3-N, AL-P2O5, AL-K2O/ vagy bővített /pH, kötöttség, összes só, CaCO3 %, Humusz, NO2+NO3-N, AL-P2O5, AL-K2O, Mg, Na, Zn, Cu, Mn, SO4-S/ laboranalízis.
6.  Tápanyaggazdálkodási terv készítése
7.  A terület határvonalának, a mintavételi tervének, valamint a humusz, foszfor, és kálium tartalmakat bemutató térképének elkészítése.

A talaj állapotának részletes ismerete nélkül nem lehet hatékonyan műtrágyázni, ezért fontos a szakszerű mintavételezés.

Az AgroForce csapata országos lefedettséggel dolgozik – fotó: Agroforce Kft.

Mintavételkor 1 kg talajmintával több tíz tonna talaj állapotát próbáljuk jellemezni, ezért fontos hogy a minták a terület gyökérzónáját jól reprezentálják, állandó mélységből, a lehető legtöbb helyről származzanak.

A pontos mintavétel érdekében a talajmintavételt terepjárókra szerelt speciális automata mintavevőkkel végezzük, amelyekkel folyamatosan betartható az előírt mintavételi mélység, és a reprezentativitás alapkövetelménye a nagy pontminta szám (1 átlagminta 15-20 pontmintából tevődik össze), amelyet egységeinkbe szerelt digitális leszúrás számlálókkal is kontrollálunk. A gépi mintavételi technológiával nagy pontosságot és területteljesítményt tudunk elérni."

A precíziós gazdálkodás megalapozásában hogyan segíthet a ti munkátok?

"A talajmintavétel során a mintavételi pontok rögzítésre kerülnek és a következő mintavétel alkalmával – legyen az 5 év múlva, vagy a precíziós gazdálkodás útjára lépők számára 1-3 év múlva – pontosan ugyanazokról a pontokról elvégezhető a mintavétel és így kiértékelhetők a talajban bekövetkezett változások.

Az átlagos talajmintavétel 5 hektáros egységekben történik. Egy 5 hektáros egységről 20 ponton veszünk mintát, egyenlő elosztásban. Ezekből az adatokból készítünk egy átlagmintát, amit a labor bevizsgál. Ahogyan a precíziós gazdálkodás egyre népszerűbbé válik, a mintavételi egységek mérete is csökken. Így a gazdálkodók kérésére 3-, vagy 1 hektáros egységekben is el lehet végezni a talajmintavételt."

Berendezéseink maximális mintavételi mélysége 60 cm, ami lehetővé teszi az általános szántóföldi talajminta-vételezésen túl speciális mintavételi feladatok ellátását is, mint pl. szőlő-, gyümölcsterületek mintavételét, a kora tavaszi ásványi nitrogén (N-min) vagy ásványi kén (S-min) vizsgálatát. Ezen vizsgálatok adatai alapján pontos fejtrágyázási szaktanácsot tudunk adni búza-, sörárpa-, és repcetermesztők számára.

Munkánk során először a tábla GPS-es területfelmérését végezzük el, majd a helyszínen, részletesen megismerve a tábla viszonyait, térinformatikai (GIS) programunk segítségével talajmintavételi tervet készítünk. A kijelölt mintavételi útvonalakon a navigálást és a táblafelmérést a mintavevőkre szerelt GPS navigációs egységgel végezzük, melynek segítségével a helyszíni felmérések alapján kijelölt mintavételi egységek néhány méteres pontossággal felkereshetők.

Pontosan ugyanazokról a pontokról is elvégezhető a mintavétel, kiértékelhetők a talajban bekövetkezett változások – fotó: Agroforce Kft.

Az adatokat térinformatikai adatbázisunkban is rögzítjük, így a későbbiekben ugyanazon helyekről tudjuk a következő mintavételt is elvégezni, ezzel rendkívül pontos képet kaphatunk a tábla tápanyag-ellátottságában bekövetkezett változásokról.

Megrendelőinknek a szaktanács mellé pontos, a vizsgált talaj-tulajdonságokat ábrázoló térképeket is biztosítunk.

Térinformatikai (GIS) programunkkal igény szerint differenciált műtrágya-kijuttatásra alkalmas kezeléstérképet is készítünk, akár a táblán belül differenciált tápanyag-utánpótlás is megvalósítható – amely már a precíziós technológiákba illeszthető."

Területfelméréssel, mintavétellel, vagy szaktanácsadással kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel kapcsolatosan forduljon bizalommal az AgroForce szakembereihez.