A közel 6 ezer hektáros árpaföldeken átlagosan 5,5 tonna termést takarítottak be hektáronként, 0,2 tonnával többet, mint az elmúlt évben. (Békésben 7,1 tonna/hektár a termésátlag, de van, ahol 8-10 tonnát is betakarítottak hektáronként.)

A learatott őszi búza átlaghozama 0,5 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot: a 24 328 hektáros vetésterület 10 százalékán aratták le a búzát, a hektáronkénti átlaghozam 6,8 tonna. Az előzetes becslések alapján a 13 644 hektáron termelt repcéből hektáronként 2,8 tonna termésre számítanak. - ismertette Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Aratás

Az árpaföldeken átlagosan 5,5 tonna termést takarítottak be hektáronként – Fotó: pixabay.com

A Zala megyei gazdálkodók a nyári időszakban 45 099 hektáron takarítják be a termést: az őszi árpa, a búza és a repce mellett 342 hektáron rozst, 758 hektáron tritikálét, 1304 hektáron tavaszi árpát, 586 hektáron zabot, kisebb területen pedig a magborsót aratnak.

Az elhúzódó hűvös, sőt néha fagyos tavaszi időjárás miatt Zalában egy héttel később kezdődött az aratás, mint a korábbi években. A szánföldi munkák zavartalanul folynak, az aszály miatt az időnként előforduló csapadéknak örülnek a gazdák.

A hetek óta tartó aszályos időszak főként a kukorica állományokat viseli meg, az alsó levelek sok helyen már elszáradtak, míg a napraforgó a mély gyökérzete miatt jobban bírja a szárazságot. A megyében 27 080 hektáron kukoricát termelnek, a napraforgó vetésterülete pedig 9420 hektár.