Békésben őszi búzából 85 ezer, őszi árpából 23 ezer, őszi káposztarepcéből 16 ezer, tritikáléból 3 ezer, rozsból 300 hektárt vetettek - írja az MTI a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatóságának tájékoztatása alapján.

Repce aratása

Káposztarepcéből a területek 10 százalékát takarították be, gyengébb, mint közepes termés várható – Fotó: Liza agrophoto

Az aratási koordinációs bizottság ülésén beszámoltak arról, hogy az őszi árpával vetett területek 90 százalékán már befejeződött az aratás, nagyon jó, 7,1 tonna/hektár a termésátlag, de van, ahol 8-10 tonnát is betakarítottak hektáronként.

Őszi búzából a szélsőséges időjárás miatt a szokásosnál mintegy két héttel később, nemrég kezdődött meg az aratás, szerényebb, közepesnél talán jobb termésre számítanak, a termés egyelőre 5-8 tonna között mozog hektáronként.

Káposztarepcéből a területek 10 százalékát takarították be, gyengébb, mint közepes termés várható, az átlagtermés 2,7 tonna/hektár.

Tavaszi árpa 1300 hektáron terem, az aratás 30 százalékon történt meg, eddig 5 tonna hektáronként a termésátlag.

Repce aratása

Aratják a repcét, tonnánként 175-185 ezer a felvásárlási ára – Fotó: Liza agrophoto

A felvásárlási árakról elmondták, hogy az árpáért tonnánként 54-56 ezer forintot, a repcéért 175-185 ezret fizetnek. A takarmány minőségű őszi búzáért jelenleg 58-60 ezer, az étkezési minőségűért 62-64 ezer forintot adnak tonnánként.

A bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy a becslések szerint tavalyhoz képest 100-120 milliméterrel kevesebb csapadék van idén a földben, a kukoricában és a napraforgóban már kezd megjelenni az aszálykár. Raktározási problémák viszont nincsnek Békésben.