Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezésünkre áll egy magas hatékonyságú, tartamhatást biztosító, értékálló készítmény, amely rezisztenciatörő hatással rendelkezik. Rajtunk áll, hogy ki tudjuk-e használni az Avaunt® által nyújtott lehetőségeket.

A repce-fénybogár esetében jellemzően azt a gyakorlatot követik a gazdálkodók, hogy ha a területen meglátnak 3-4 egyedet zöldbimbós növényenként, akkor elindítanak egy kezelést, általában piretroid típusú anyagra alapozva a technológiát. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a repce védelmét ily módon már nem tudjuk megoldani. A növény átér sárgabimbós állapotba és gyakorlatilag végignézzük a kártételt.

Repce-fénybogár és kártétele

Repce-fénybogár és kártétele — fotó: FMC Corporation

A késlekedés súlyos károkat okozhat. Az időjárás változékonysága miatt (1-2 szelesebb nap áprilisban nem kizárt) nehezített terepen mozgunk az optimális idő meghatározásában. Egy esetleges hatástalan permetezés nem csak bosszúságot, de – adott esetben – nagymértékű gazdasági kárt is okoz. A sárgabimbós állapot nagyon hamar ott kopogtat az ajtón és már a védekezés nem beilleszthető.

Azonban, ha szakítunk a hagyományokkal és még zöldbimbós állapotban a látványos, ámde hatástalan piretroidos kezelés helyett az FMC Corporation által fejlesztett Avaunt® rovarölő készítményt alkalmazzuk, még meg tudjuk akadályozni a kártevő térhódítását.

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer rezisztencia-vizsgálatát Európa-szerte végzik, amelyek során kizárólag érzékeny fénybogár populációk figyelhetők meg. Ez a tény a repce-fénybogár elleni védekezés alapkészítményévé emelte e rovarölő szert. Magyarországon 2018-ban és 2019-ben több helyszínen került elvégzésre a hivatalos IRAC teszt. A vizsgálatok is alátámasztották, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repce-fénybogár ellen.

repce-fénybogár

100% hatékonyság az IRAC módszeres indoxakarb (Avaunt® 150 EC) hatékonysági vizsgálat egyik mintájában, 2019 — fotó: FMC Corporation

Az FMC saját és a termelői tapasztalatok alapján az Avaunt® 150 EC rovarölő szer a fénybogár egyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában 170 ml/ha dózisban kijuttatva az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár kártételtől. Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” a készítmény tartamhatása. (A virágbimbók felnyílásával a fénybogár rágás nélkül pollenhez jut, így megszűnik, mint repcekárosító.)

Az Avaunt® 150 EC kontakt- és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele: a fénybogár betelepüléskori, a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel.

Avaunt® kezelés hatása

Avaunt® kezelés hatásafotó: FMC Corporation

Kezeletlen repce

Kezeletlen, Vésztő, 2019. 04. 12. — fotó: FMC Corporation

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer főbb tulajdonságai:

  • érzékenyek rá a fénybogár populációk;
  • 8-(10) nap tartamhatása van;
  • gyors a károsításblokkoló hatása;
  • bimbós állapotban történt permetezés után, a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;
  • engedélyezett: őszi káposztarepcében, olajretekben és mustárban.

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal a KITE Zrt. agronómiai szaktanácsadóit erre a linkre kattintva.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.