A tengeri és az édesvízi algák kiemelkedő antioxidáns és sejttápláló hatása régóta közismert. Napjainkban a funkcionális élelmiszerek jelentős része legalább 2% algát tartalmaz. Az algák azonban nem csak az emberi szervezet működését segítik, hanem a termesztett növények fejlődésére és termésképzésére is igen kedvező hatással vannak.

Az elmúlt évek kétségtelenül meggyőző kisparcellás és nagyüzemi kísérleti és felhasználási eredményei igazolják az AGRO.bio Hungary Kft. által forgalmazott Algafix® biostimulátor élő alga sejtjei értékes, kész növényi hormonokat, aminosavakat, zsírsavakat termelnek. Ezek részben kikerülnek a sejtjeikből, és kisebb hányadban a légzőnyílásokon (sztómákon), de főként a bőrszövet (epidermisz) sejtfalain át a levelekbe szívódnak fel. Miután az algasejtek elpusztultak, a növény a széteső algasejtekből kiszabaduló anyagokat is felveszi („long-life” effekt), melyeket átalakítás nélkül képes saját szervezetébe beépíteni. Dupla hatás!

A zöldalgák által termelt növényi hormonok hatására gyorsul a növényfejlődés, a növényi szervek összehangolt, harmonikus növekedése valósul meg. A döntő különbség az alga kivonatok, és az élő algát tartalmazó készítmények között az, hogy az élő algasejtek mindig az adott környezeti feltételekhez alkalmazkodva, pontosan az aktuális körülményeknek megfelelő élettani hatást kifejtő hormonokat termelik! Ezeket a növények számára nem egyszeri, nagy dózisban, hanem folyamatosan, az élettani szükségleteknek megfelelő mennyiségben bocsátják rendelkezésre. Ennek az összehangoló hatásnak köszönhető, hogy a generatív fejlődési fázisban, a növény teljes növekedési potenciálját a terméskötés és szemkitelítődés folyamatára tudja fordítani!

A fejlődést gyorsító és harmonizáló hatás mellett az Algafix® kiemelkedő tulajdonsága, hogy nagymértékben segíti a kezelt növényt a stresszhatások eltűrésében és kiheverésében, valamint a betegségekkel szembeni ellenállóságban. Az Algafix® használata természetes biológiai védelmet jelent, ami nem helyettesíti a kémiai védelmet, viszont csökkenti a váratlan, erős fertőzés kialakulását. Ez a hatás különösen kedvező olyan esetekben, ahol valami miatt túl korán történt, vagy megkésett a vetés, hiszen a kikelt növények kezelésével az állomány hamar behozza a lemaradást, kikerül a betegségekre fogékony fázisból. Ebben a tekintetben is kitűnően egészíti ki a BactoFil® talajbaktérium készítmények hatását.

Különféle stresszhelyzeteknél fontos, hogy növényeinket a leveleiken keresztül gyorsan és hatékonyan támogassuk az Algafix® nyújtotta kedvező hatásokkal. Pl. rozsdafertőzés, víznyomás vagy homokverés esetén a gabonák és a repcék is meghálálják a kezelést, gyorsabban kiheverik a káros hatásokat, betegségeket.

Pl. jászalsószentgyörgyi rozsdával erősen fertőzött őszi árpát kezeltek idén tavasszal. A kiindulási, majd a kezelést követő 5. és 12. nap után látható, hogy az árpa “magára talált”, fejlődésnek indult, kizöldült.

kezeletlen kezelés után 5.nap kezelés után 12.nap
Kezeletlen – fotó: AGRO.bio Hungary Kft. Kezelés után 5. nap – fotó: AGRO.bio Hungary Kft. Kezelés után 12. nao – fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

Mindezen növekedési hatásokat az algasejtek növekedési növényi hormonjai biztosították az árpának. Hogyan és miért? A hatásokat laborkísérletekben mutatjuk be:

Különböző algatörzsek hormontermelése (HPLC-PDA analízis)

Algatörzs neve

A kinetin átlagos mennyisége az extrahált, párolgással nyert mintákban (μg/ml)

Botryococcus braunii

3,976

Scenedesmus obtusiusculus (Algafix®)

18,389

Chlorella minutissima

1,09

Árpa endospermiumának α-amiláz termelésének eredménye

grafikon

Forrás: AGRO.bio Hungary Kft.

A vizsgált törzsek képesek fitohormon termelésre, ami hatékony a növény életének több szempontú szabályozásában. Mindkét növényi hormon (citokinin és gibberellin) jelentős hatással van a sejtosztódásra. A S. obtusiusculus (Algafix) esetén nagyságrenddel magasabb kinetin termelést észleltünk, mint a másik két törzs esetében. Ezenfelül egy másik citokinin típusú összetevő kimutatható volt mind a C. minutissima, mind a S. obtusiusculus kultúrákban. S. obtusiusculus, ami az Algafix® lombtrágyában megtalálható igazán alkalmas a növényi fejlődés szabályozásában, különösen stresszhatások után.

napraforgó cukorrépa cukorrépa
Hantos Agrosz Kft. Balra kezelt 3,8t/ha, jobbra kontroll 2,8 t/ha – fotó: AGRO.bio Hungary Kft. Polgárdi, Szekeres Lajos Algafix -el kezelt cukorrépa – fotó: AGRO.bio Hungary Kft. Polgárdi 2013. augusztus, kezeletlen cukorrépa 2013 08.– fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

Daoda Zoltán

Szakmai igazgató

AGRO.bio Hungary Kft.

agro.bio