Az elmúlt években óriási növekedésnek indult a növények anyagcsere folyamatait támogató, biostimulátor-tartalmú, növénykondicionáló termékek használata. Ennek a folyamatnak valószínű kedvezni fog az idén induló Agrár-Ökológiai Program (aminek tájékoztató listájában minden TIMAC AGRO termék szerepel). Érdemes viszont nem kizárólag az elérhető pontot, illetve támogatási összeget keresnünk ebben a szegmensben, hanem szakmai szempontból is meg kell értenünk, miért ilyen látványos a biostimulátor-piac fejlődése.

Történelmi kitekintés

Egészen a ’90-es évek végéig a tudomány nem határozta meg pontosan a biostimulátor fogalomkörét. 1997-ben Zhang és Schmidt a Virginia Polytechnic Institute és az Állami Egyetem Növény- és Talajkörnyezettudományi Tanszékének munkatársai a biostimulánsokat olyan anyagokként határozták meg, amelyek már kis mennyiségben is elősegítik a növények növekedését. A cikkben említett biostimulánsok a huminsavak és a tengeri alga kivonatok.

Pár évvel később Kaufmann és munkatársai egy tudományos folyóiratban az alábbiak szerint határozták meg a biostimulátorok fogalomkörét: „A biostimulánsok a műtrágyáktól eltérő anyagok, melyek kis mennyiségben alkalmazva elősegítik a növények növekedését.

Ezt követően egyre több publikáció jelent meg a témával kapcsolatban, így végül konszenzusra kellet jutni a pontos meghatározással kapcsolatban:

Növényi biostimuláns minden olyan anyag vagy mikroorganizmus, amelyet a növényekre alkalmaznak azzal a céllal, hogy javítsák a táplálkozási hatékonyságot, az abiotikus stressztűrő képességet és/vagy a termésminőségi tulajdonságokat, függetlenül annak tápanyagtartalmától.”

napraforgó

Egyre elterjedtebb a növénykondicionáló termékek alkalmazása – fotó: Ádám Krisztina, TIMAC AGRO szaktanácsadó

TIMAC AGRO – a tudomány élvonalában

Ahogy fentebb olvasható a tudomány először a ’90-es évek végén használta a biostimuláns kifejezést a huminsavak és tengeri alga kivonatok hatásmechanizmusának leírásakor. Viszont ezen a területen is, mint oly sok más esetbe a gyakorlat megelőzte a tudományt. A TIMAC AGRO alapító tulajdonosa, Daniel Roullier már az ’50-es években tapasztalta saját gazdaságukban, hogy a tengerből kimosott algák és mészkőmaradványok jótékony hatással vannak a növények fejlődésére. Erre a tapasztalatra alapozva indította útjára 1959-ben a mai napig innovatív megoldásairól ismert TIMAC AGRO cégcsoportot.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően napjainkra Európa legnagyobb kutató laboratóriumával büszkélkedhet a cég, ahol több mint 1200 m²-en zajlanak biostimulátorokkal kapcsolatos kutatások. Ez alapozza meg, hogy nem csak hisszük, de tudjuk is, hogy termékeink hatékonyan járulnak hozzá a növénytermesztés sikeréhez.

TIMAC AGRO növénykondicionálók a kritikus fejlődési szakaszokban

Míg az elvetett magból betakarítható termés lesz, addig számtalan hatás éri a fejlődő növényeket. Ha minden tekintetben megfelelő környezeti feltételek lennének a növények számára, akkor is rengeteg energiafelhasználással járna ez a folyamat. Jól tudjuk, hogy ilyen optimális helyzet nem létezik, sőt az elmúlt években egyre súlyosabb és változatosabb környezeti hatások érték a növényeket, melyre szervezetük nem minden esetben volt felkészülve.

A kezdeti fejlődés, a talajt sűrűn átszövő, nagy gyökérfelület kifejlesztése meghatározza a növénytermesztés sikerét. Minél nagyobb a talaj és a gyökérzet közötti kapcsolódási felület, és minél mélyebbre hatol a gyökér a talaj alsóbb rétegeibe, annál biztosabb a víz és a vízben oldott tápanyagok felvétele.

Ebben segít a korai fejlődési stádiumban kijuttatott FERTIACTYL® termékek humin- és fulvósav tartalma. A humin vegyületek előnye abban rejlik, hogy a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságaira is egyaránt hatással vannak. Növelik a talaj kationcserélő képességét, így fokozzák a makro-, és mikroelem felvételt, illetve megakadályozzák a foszfor lekötődését, így az könnyen elérhető és felvehető marad a növények számára. A plazmamembrán stimulálása révén elősegítik a nitrogénfelvételt, sejtmegnagyobbodást azaz gyökérnövekedést eredményeznek.

A FERTIACTYL® termékcsalád biostimulátor tartalmának másik fontos összetevője a tengeri alga kivonatból származó zeatin. Amellett, hogy pozitív hatással van a növekedésre, vízháztartásra, anyagcsere folyamatokra és a tápanyagok beépülésére, fokozza a klorofilltermelést, ezáltal a fotoszintézis hatékonyságát. A harmadik összetevő a jól ismert antistressz tulajdonságokkal rendelkező aminosav-származék a glicin-betain.

FERTIACTYL® STARTER termékünk évek óta piacvezető szerepet tölt be a korai fejlődési stádiumban kijuttatott növénykondicionálók között, és a termékcsalád másik három tagja (ALLEGRO; RADICAL; GZ) is előkelő helyen szerepel ebben az összehasonlításban.

A négy termék között a tápanyag-összetételben van különbség: a FERTIACTYL® ALLEGRO cink kiegészítést kapott, így a kukorica indításában van nagyobb szerepe, míg a FERTIACTYL® RADICAL bór és mangán kiegészítéssel elsősorban az olajos kultúrák terméke.

A kezdeti fejlődés során a növény gyökérzetének és hajtásnövekedésének támogatása az elsődleges cél. A vegetatív fejlődés további szakaszában, illetve a termésképződés, érés idején az elvárt termésmennyiség és minőség elérése és a környezeti stresszhatások okozta terméskiesés megelőzése a legfontosabb feladat. Ehhez járul hozzá FERTILEADER termékcsaládunk növénykultúrákra és fenológiai fázisokra megfelelően kialakított termékpalettája.

kukorica

A kezdeti fejlődés, a talajt sűrűn átszövő, nagy gyökérfelület kifejlesztése meghatározza a növénytermesztés sikerét – fotó: Horváth Gergő, TIMAC AGRO szaktanácsadó

A FERTILEADER termékekben lévő SEACTIV biostimulátor komplex szintén tartalmazza a glicin-betaint, mely vegyület a szabadgyökök megkötésével járul hozzá a környezeti stresszhatások csökkentéséhez.

A SEACTIV komplex hatásának köszönhetően javul a nitrogénfelvétel és beépülés, valamint szabályozó szerepet tölt be a növényen belüli makro- és mikroelemek mobilizálásában, beépülésében is. Szintén hat a klorofillok működésére ezáltal a fotoszintézisre is. Ezt támasztja alá az is, hogy a FERTILEADER termékkel kezelt növények klorofill tartalma a levágást követően is magasabb a kontroll növényekéhez képest.

FERTIACTYL® és FERTILEADER termékeink kínálatából minden gazdálkodó megtalálja a kitűzött céljának megfelelőt, legyen szó szántóföldi, kertészeti, szőlő vagy gyümölcskultúráról.

További részletekért keresse TIMAC AGRO szaktanácsadóját és kövessen minket folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon.

Timac AGRO Hungária