Átlagosan 30 mázsa termést vár Rigó András, Jász-Nagykun-Szolnok megyei termelő. "Összességében a gyenge felé hajló közepes termés ígérkezik, óvatos becslésünk szerint átlagosan hektáronként har­minc mázsa várható" – jelent meg a szoljon.hu-n.

A gazdálkodó elmondása szerint a mennyiségi problémák mellett minőségi gondok is vannak.

Egy Szajol környéki gazdálkodó szerint egyenesen katasztrofális a termés, hektáronként huszonöt-harmincöt mázsa termés várható. Az árpa hektolitersúlyára is panaszkodik, amit az aszály számlájára lehet írni. "Hatvanhárom kilogramm/hektoliter lenne a szabvány, de az ötven-ötvenötöt is alig érjük el. Ez átvételnél veszteséget jelent." Az idén repce helyett is árpát vetett, több mint száz hektáron, jelentős bevételkiesésre számít.

Őszi árpa termésvárakozások

Az őszi árpa várható termésátlaga Jász-Nagykun-Szolnok megyében a NAK megyei szervezetének adatai szerint:

  • Nagykunság: 3 tonna/hektár
  • Szolnok: 3,5 tonna/hektár
  • Tiszazug: 2,8 tonna/hektár
  • Jászság: 2,5 tonna/hektár

Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy aki aszálykárt szeretne bejelenteni, az csak a bejelentés után 15 nappal kezdheti meg a betakarítást.


A Békés megyei eredményekről ebben a cikkünkben írtunk.

A kelet-magyarországi aszályhelyzetről és az ottani termésvárakozásokról néhány nappal ezelőtt készítettünk interjút egy Szolnok környéki gazdálkodóval, a cikket ITT lehet elérni.

Indexkép: Shutterstock