Mint ismeretes, az algák és a növények fejlődésének alapját egyaránt a fotoszintézis képezi. A hortidaily.com hírportál cikke szerint úgy tűnik azonban, hogy az algák a növényeknél hatékonyabban és tökéletesebben tudják kihasználni ezt az alapvető átalakulási folyamatot.

alga

Az algák és a növények fejlődésének alapját egyaránt a fotoszintézis képezi — fotó: pixabay.com

Az algák az időjárástól függetlenül fejlődnek - a tudomány nem ismeri ennek az okait

Ez megmutatkozik abban, hogy az algák a növényeknél, kedvezőtlen és szélsőséges körülmények között is jóval gyorsabb és nagyobb súlygyarapodást képesek elérni, gyakorlatilag az időjárástól függetlenül.

Ennek a különbségnek a részletes okait azonban a tudomány eddig nem tárta fel. A tudomány jelenlegi állása szerint a fotoszintézis a legfontosabb életfolyamat, amely egyrészt az élethez nélkülözhetetlen oxigént termel, másrészt gyarapítja a növényi biomasszát. Erre a folyamatra azonban az intenzív növénynemesítés legalább kétszáz éves történetében kevés figyelmet fordítottunk.

Az algákat fokozottan be kell vonni az élelmiszer-termelésbe, mert sablonként szolgálhatnak a növénynemesítéshez

A német Max-Planck Intézet (MPI) kutatói úgy vélik, hogy a jövőben az algákat fokozottan be kell vonni az élelmiszer-termelésbe, a növénynemesítésben pedig, a rezisztencia és a molekuláris biológia mellett, a fotoszintézis vizsgálatát kell központi témának tekinteni. Az algák tehát sablonként szolgálhatnak a növénynemesítéshez.

alga élelmiszer

Az algák élelmiszerként való fogyasztása is egyre elterjedtebb — fotó: pixabay.com

Javítható lenne a növénytermesztés hatékonysága

Ha ugyanis a fotoszintézisnek az algák által történő jobb kihasználását a növényekre sikerül átvinni, az óriási mértékben javítaná a növénytermesztés hatékonyságát. Arra a kérdésre, hogy ez lehetséges-e, maga a növénytermesztés története ad választ. Számos olyan növényfajt ismerünk, amelyeket jelenleg az eredeti élőhelyüktől távol és az ottaniakhoz viszonyítva ellentétes körülmények között termesztenek, másrészt a fotoszintézist befolyásoló tényezők is folyamosan változnak.

Az MPI kutatói – izraeli kollégáikkal és más külföldi kutatókkal együttműködve intenzíven dolgoznak ennek megvalósításán. Első eredményeiket a Nature Plants folyóiratban közölték.