Az EU-ban évente átlagosan mintegy 53 millió tonna burgonyát takarítanak be. Németország, a legnagyobb termesztő általában 10-12 millió tonnával szokott az élen állni, azonban idén sajnos bekövetkezett az AccuWeather júniusi jóslata: a német-lengyel síkságon hónapokig tartott az aszály és a forróság – írja a Syngenta blog.

Ennek következtében szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei termés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál. Mindez az éghajlatváltozás eredménye, bár nem példa nélküli eset. Amint Katja Börgermann, a Német Gazdálkodók Szövetségének tisztségviselője elmondta, a 2003-ban átvészelt aszályról úgy beszéltek, hogy ilyen évszázadonként csak egyszer fordul elő.

Eltelt 15 év, és a mezőgazdaság számára rémes nyár megismétlődött. Félő, hogy akár az is bekövetkezhet, mint 1976-ban, amikor a német burgonyatermés – szintén az aszály miatt – 40 százalékkal esett, és az árak Európa-szerte az eget ostromolták: karácsonyra Nagy-Britanniában például hatszor annyiba került egy kiló krumpli, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés idén is megkezdődött Spanyolországban, és már a kanadai burgonyafeldolgozó, a McCain Foods is 20 százalékkal emelte termékei árát.

burgonya

Új, szárazságtűrő fajtákat kell kitenyészteni – fotó: Shutterstock

Katja Börgermann persze tudja a megoldást, hiszen csupán fejleszteni kell az öntözőrendszert, és új, szárazságtűrő fajtákat kell kitenyészteni, ám mindez sok időbe telik, és félő, hogy az európai mezőgazdaság kifut az időből.