A Soil Association jelentés egy szavazást követően jelent meg, miszerint a fogyasztók egyharmada úgy gondolja, hogy a kiskereskedőknek több tájékoztatást kellene nyújtania azzal kapcsolatban, hogy a gyapotot olyan gazdálkodási rendszerben termesztették-e, amely az élelmezésben is segíti a családokat. Erre az információra többen voltak kíváncsiak, mint például arra, hogy alkalmaztak-e a gyapottermesztés során növényvédőszert (20%), vagy kevesebb üvegházhatású gáz kibocsájtás mellett (20%), vagy a szükséges legkevesebb vízmennyiség felhasználásával termesztették-e (14%) a gyapotot.

A jelentésben leírják, hogyan követeli meg a gazdálkodótól az ökológiai gyapottermesztés a növényi diverzitást az egészséges és termékeny talaj fenntartása, valamint a kártevők visszaszorítása érdekében. Ezek a növények ugyancsak szolgálnak táplálékforrásként, melyek lehetővé teszik a gazdálkodóknak, hogy egész éven át ellássák élelemmel családjaikat és közösségeiket, valamint kiegészítő jövedelemre tegyenek szert.

A jelentés kínai, indiai és benini illusztrált esettanulmányokon keresztül foglalja össze, miként termesztik különböző régiókban az ökológiai gyapotot Kínában, Afrikában, Indiában, Európában, valamint az Egyesült Államokban.

Az új jelentéssel kapcsolatban Peter Melchett, a Soil Association politikájáért felelős igazgatója elmondta, hogy közvetlen kapcsolat van a felkapott helyeken lévő ruhavásárlásra ösztönző választások és aközött, vajon a szegény, többezer mérföldnyire élő gazdálkodók képesek-e ellátni élelemmel magukat és családjaikat.

Amint azt a jelentésben idézett gazdálkodók elmondják, az ökológiai gazdálkodási rendszer arra ösztönzi őket, hogy paprikát, káposztaféléket, fehérrépát, hagymaféléket, zöldbabot, édesburgonyát, mogyorót és egyéb zöldségféléket is termesszenek, amelyeket biztonsággal fogyaszthatnak, anélkül, hogy a növényvédőszerek miatt aggódniuk kellene, ráadásul a felesleget el is adhatják a helyi piacokon. A gazdák elmondása szerint az ökológiai gazdálkodásnak köszönhetően biztonságos bevétellel rendelkeznek, mivel nem nehezedik rájuk a vegyszervásárlás súlyos terhe, így nem kell kölcsönt sem felvenniük és nincs egészségügyi problémájuk sem.

Az ebben a kiadványban közölt megállapítások összhangban állnak azokkal az ENSZ által végzett kutatási eredményekkel, amelyek szerint az ökológiai mezőgazdálkodás jó lehetőséget kínál az élelmiszerbiztonság megteremtéséhez és hosszú távon is ez a fenntarthatóbb gazdálkodási rendszer.

www.soilassociation.org