A legújabb technológiák meggyorsítják a genetikai előrehaladást

Azokon az emberi tragédiákon túl, amelyeket folyamatosan okoz az Ukrajnában zajló háború, a mezőgazdasági tevékenységünket is fenekestül felforgatja, mivel közvetlen hatása van az üzemanyag-, a gáz- és a műtrágyaköltségekre, illetve az inputanyagokhoz való hozzáférésre.

Ezzel egy időben, miközben Földünk növekvő népességének élelmezése továbbra is nagy kihívást jelent, sok olyan országban, amelyek nagyban függenek az importtól, az élelmiszer-tartalékok kifogyásának kockázata egyre közvetlenebbül fenyeget: a világ 27 országa több mint 50%-ban függ az orosz és ukrán búzától (ez azt is jelenti, hogy 750 millió embert fenyeget alultápláltság vagy éhínség).

27 ország több mint 50%-ban függ az orosz és ukrán búzától, az ő érdekükben tárgyalások folynak a környezet és a termelés közötti egyensúly megtartásáról

27 ország több mint 50%-ban függ az orosz és ukrán búzától, az ő érdekükben tárgyalások folynak a környezet és a termelés közötti egyensúly megtartásáról – fotó: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Annak érdekében, hogy számításba vegyék az éhezés jelentette veszélyt ezekben az országokban, tárgyalások folynak a környezet és a termelés közötti egyensúly megtartásáról, ami a 2023-as KAP alapját jelenti (és ezt kell alkalmazni a következő vetésnél).

A gazdaságok szintjén ez a helyzet arra készteti a termelőket, hogy felülvizsgálják tápanyag-gazdálkodásukat vagy a növénytermesztés során elvégzett beavatkozások számát annak érdekében, hogy amennyire lehet, kordában tudják tartani a termelés költségeit (ami most Franciaországban a tonnánkénti 250 vagy akár 300 eurót is elérheti a korábbi 160 euró/tonnához képest).

A hozamnak továbbra is meghatározó a szerepe abban, hogy az árrés megmaradjon és a növekvő költségeket lehetőség szerint ellensúlyozzuk. Elkerülhetetlennek látszik a hozam optimalizálása; viszont csökkenésének hatására a költség-haszon olló ijesztő mértékben nyílna szét.

Ebben az összefüggésben a hibridbúza egyedülálló előnyei az eddigieknél is figyelemre méltóbbak

Már az 500-600 kg/ha-os átlagos terméselőny (francia adatok) lehetővé teszi, hogy magasabb haszonra tegyünk szert fix és arányos ráfordítás mellett. Több kísérlet is bizonyította a hibridbúzák előnyeit a jó tápanyag-hasznosításban, ami a stabil terméshozamok alapja: ez is egy olyan tény, ami fokozott érdeklődésre tarthat számot azokban az időkben, amikor a tápanyagok nagyon megdrágulnak, a termelési költségek pedig az egekbe szöknek.

Forrás: https://www.asur-plantbreeding.com