A BIOFIL talajoltó baktérium készítmények újdonsága abban rejlik, hogy hazai szélsőséges talajokon is képesek jótékony hatásuk által bizonyítottan terméstöbbletet biztosítani. Több évtizedes tapasztalatot tudhat maga mögött a talajoltó baktérium készítmények területén az a BIOFIL kutató csapat, aki majd fél évtizedes munkával fejlesztette ki az új BIOFIL termékeket.

Köztudott, hogy a szélsőséges talajokon (erősen savanyú, vagy lúgos, szikes és  sóterhelt talajokon) való növénytermesztés kockázatos.

A kutatók hazai szélsőséges talajokból izoláltak és szelektáltak olyan hasznos
baktériumtörzseket, amelyek a növények fejlődését, növekedését, és a talajéletet támogatják.
A BIOFIL Savanyú talajoltó baktérium készítmény a 4 - 7, a BIOFIL Lúgos talajoltó baktérium készítmény a 7 - 9, míg a BIOFIL Normál talajoltó baktérium készítmény a 6 - 8 pH tartományú talajokra fejlesztett célzottan.

A baktériumos talajoltó készítményeket már több mint három évtizede használják a növénytermesztők hazánkban. Ezen készítmények
számos jótékony hatással bírnak, emellett természetesek és biogazdálkodásban is alkalmazhatók.

Tápanyagot biztosítanak a növényeknek: nitrogént kötnek meg, káliumot és foszfort mobilizálnak, javítják a műtrágyák hatékonyságát. Fontos növényi hormonokat, mikro- és makroelemeket és különböző vitaminokat biztosítanak.

Növelik a növények stressztűrő képességét, például szárazságtűrését. Részt vesznek a talajélet gazdagításában és a humuszképzésben.

Használatukkal csökkenthető a természet ember általi károsítása. Napjaink fő célkitűzése ugyanis a fenntartható mezőgazdálkodás, növénytermesztés.

Azonban a baktériumok is, mint minden más élő szervezet, ha életfeltételeik nem megfelelőek, csak gyengén vagy egyáltalán nem szaporodnak, működnek. Szélsőséges, a tűréshatárokon kívüli körülmények között pedig el is pusztulhatnak. Ilyen tényezők pl. a tápanyagok, hőmérséklet, sugárzás, pH, vízaktivitás – hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki.

A jelenlegi  talajoltó készítményeknél a szélsőséges talaj kémhatás nem volt szempont a fejlesztésnél, csak a baktériumok tulajdonságaira irányultan izoláltak, szelektáltak a kutatók.

A BIOFIL talajoltó készítmények mindegyike 7 baktériumtörzset tartalmaz. A készítmények különlegességét még az is adja, hogy a baktériumtörzsek az egymással való együttélésben (kooperáció) nem zavarják egymást, sőt egyes esetekben kifejezetten segítik is egymás működését.

A világújdonságnak számító BIOFIL talajspecifikus készítmények hazai talajokon (szélsőségeseken is) és a hazai éghajlati körülmények között működnek jól, és a legjobb tulajdonságokkal bírnak.