A tavalyi kiváló termésből kiindulva a termelők az új szezonban ismét nagy kedvvel készültek a repce vetéséhez. Azonban az augusztus végén jelentkező aszályos időjárás jelentősen mérsékelte a várakozásokat. Az aszályos időjárás mindazonáltal csak akkor okoz jelentős terméscsökkenést, ha a vízhiány mellett tápanyaghiány is sanyargatja a növényeket. Lényegesen csökkenthető az aszálykár mértéke a repce NPK-alaptrágyázásával és őszi levéltrágyázásával, mert a tápanyaggal jól ellátott növény kevesebb vizet használ egységnyi szárazanyag előállításához.

Az őszi káposztarepce alaptrágyázásához a BOREALIS L.A.T a következő készítményeit ajánlja: COMPLEX 15/15/15 +7 SO3+Zn és VARIO 6/21/21 +7 SO3+Zn, amelyek összetételét úgy alakították ki, hogy serkentse  a növények gyökérképződését. Azt, hogy melyik kompozíciót használjuk, az dönti el, hogy a területen mennyi (kevés: VARIO 6/21/21 +7 SO3+Zn vagy sok: COMPLEX 15/15/15 +7 SO3+Zn) szármaradvány található. Repcénk a tél elejére „eldöntötte”, hogy mennyi termést hoz, viszont ehhez kiváló fagytűrő képesség szükséges. A repce fagytűrő képességét ősszel 4-8 leveles fejlettségi állapotban 1 l/ha dózisban kipermetezett L.A.T SUPREMO L 101 B+Ca bór- és kalciumtartalmú levéltrágyával növelhetjük.

repce

Az aszály csak akkor okoz jelentős terméscsökkenést, ha a vízhiány tápanyaghiánnyal is társul – fotó: Shutterstock

A tavaszi növényápolási munkák nagyon sok gazdálkodónál a repce első fejtrágyázásával kezdődnek, amit repceállományunk meghálál, termésmennyisége és nyersfehérje tartalma ezáltal növekszik. Viszont érdemes figyelnünk arra a tényre, hogy a nyersfehérje-tartalom túlzott nitrogéntrágyázás esetén az olajtartalom rovására növekszik.

További, sok termelőt érdeklő kérdés a kéntrágyázás jelentősége. A kén a növényekben, jelen esetben a repcében, az alapvető esszenciális aminosavak alkotója, szerepe van az olajtartalom képzésében. Termésképzésben betöltött szerepe jelentős. Ezért szükséges a széles körben elérhető NS-műtrágyák használata repcénkben. Ezen termékekben a nitrogén és kén hasonló arányban van jelen, ami élettani szempontból megfelelő, mivel a nitrogén és kén hiánytünetei hasonlóak, hiányuk alapvetően gátolja állományunk egészséges fejlődését (VARIO 23 N +25 SO3; VARIO 18/11/11 +7 SO3+Zn). Gyengén fejlett állományokba javasoljuk kijuttatni a cinktartalmú granulátumokat!

Az idei virágzáskor bekövetkezett havazás és fagy, valamint az akkor esedékes bórtrágyázás jelentősége kiemelt volt a szezonban. A repce virágzásakor még mindig az intenzív növekedés időszakában van. A kijuttatott bórnak itt kettős szerepe van, segíti az aktív ionfelvételt, ezáltal javítja a gyökerek szénhidrát-ellátottságát; ezzel függ össze a virág és termésképződés javulása is. Valamint a bórral jól ellátott növények vízhiány esetén – amire sok példa áll rendelkezésre az utóbbi évekből – a transpiráció korlátozása révén jobban tudnak gazdálkodni a vízzel. Ajánlatunk egészen tőrózsás állapottól a becőnövekedésig a L.A.T SUPREMO L 89 B +Mo+S+Ca és L.A.T SUPREMO L 275 N+S+Mg készítmények kijuttatása az üzemi technológiába illesztve.

További tápanyagellátással kapcsolatos kérdéseivel keresse szaktanácsadó kollégáinkat.

Sebestyén Gergely
Borealis L.A.T Hungary Kft.
gergely.sebestyen@borealisgroup.com

L.A.T