"A burgonyafogyasztás csökken és ennek következtében az ágazat kevesebb megrendelést kap. Becsléseim szerint akár 30%-os csökkenés várható. Úgy vélem, hogy minden burgonyatermesztőnek, nemcsak az olasz, hanem az európai burgonyatermesztőknek is csökkenteniük kell a termőterületet 2022-ben" – idézte a NAK tájékoztatójában Matteo Zanarini -t, az olasz Zanarini Agromarketing cégtől, amikor az ágazatról szóló saját elemzését mutatta be.

Egyre költségesebb a burgonya termesztése

A termelőknek csökkenteniük kell a termőterület nagyságát — fotó: pixabay.com

A termelőknek szembe kell nézniük a költségek növekedésével is

Zanarini elmondta, hogy a termelőknek 2022-ben szembesülniük kell a költségeik legalább 20 %-os növekedésével, ahogy a kiskereskedelemnek is el kell tudnia fogadni a fogyasztás világjárvány okozta 30 %-os csökkenését is. Szerinte a megoldás első lépése az lenne, ha a termőterületeket csökkentenék, hogy ezzel a termelés is némileg csökkenjen. "Ha minden európai termelő a burgonyaterületeit 5%-kal csökkentené, azt hiszem, az egy ésszerű lépés lenne" – mondta.

A kiskereskedőknek is vállalni kell a terheket

Zanarini rámutatott, hogy "érett, konstruktív és konkrét párbeszédre van szükség a kiskereskedőkkel. Át kell gondolni, hogyan kell megosztani és felvállalni a költségeket, anélkül, hogy kizárólag a beszállítókra hárulna a teher".

Zanini szerint, ha nem történik időben intézkedés, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint, a termelési többlet akkora lehet, hogy az a termelés összeomlásával járna és a gazdák más, jelenleg jövedelmezőbb növénykultúrák (például gabonafélék) termelésére állnának át.

A szakember véleménye szerint komolyan kell venni a problémát – azaz alapvető fontosságú, hogy végbemenjen a termőterületek európai szintű csökkentése, valamint kialakuljon a kiskereskedelmi szektorral való konkrét szakmai együttműködés.


Spanyolország termelői hezitálnak

A spanyol termelők nem tudják mit tegyenek, ezért nem veszik a vetőburgonyát. A költségek emelkedése miatt az ágazat a burgonya termőterületének csökkenésére számít. Az új szezonban akár 20%-kal is csökkenhet a burgonya termőterülete a kasztíliai és leóni burgonyatermesztők szövetségének (Appacyl) elnöke, Eduardo Arroyo szerint.

"A műtrágya több mint kétszer annyiba kerül, mint tavaly, a nitrogén ára pedig megháromszorozódott. A termelők más növények, például borsó vagy napraforgó termesztésébe menekülnek, így ahelyett, hogy 20 hektáron burgonyát termesztenének, ezt a területet felosztják, és más termékeket termesztenek" – mondta. Az energiaköltségek növekedése jelenti a termelők számára a legnagyobb problémát. A tavalyinál 120%-kal magasabbak a szerződéses árak, ezért  olyan növények termesztésén gondolkodnak a termelők, amelyeknek kisebb az öntözési igénye.

Hazánkban nagyot drágult a krumpli

A burgonya termelési költségeinek növekedése óvatosságra inti a termelőket — fotó: pixabay.com

A burgonya termelési költsége elképesztő mértékben megemelkedett

Arroyo szerint az idei szezonban elképesztően magasra, 8000-8500 euróra emelkedett hektáronként a burgonya termelési költsége, a tavalyi 6500-7000 euróról. "Ezt a különbséget a felvásárlási árának emelésével kellene fedezni. Nem éri meg, ha a költségek egy nagyon fontos részét nem tudjuk fedezni".

Az ágazat már sokadjára küzd a gázolaj árának emelkedésével. "Amit még soha nem láttunk, az 30%-os költségnövekedés mindössze 100 nap alatt. Nem gondoljuk, hogy 2022 folyamán szabályozni fogják az árakat. Úgy érezzük, hogy azon vannak, hogy azok magasan maradjanak, pedig tévedés lenne, ha az energiaárak nem lennének szabályozva".

A burgonya felvásárlási ára viszont nem változott

"A termelők nem vásárolnak vetőgumót, mert nem tudják, mit tegyenek" - jelentette ki Ventura González, az UPA Ávila elnöke.

"A költségek az előző kampányhoz képest 800 euróval vagy még többel emelkedtek hektáronként, a burgonya ára pedig nem változott, így nem érdemes erre fogadni. Jobb, ha nem vetünk burgonyát, ha csak 300 euró nyereséget tudunk elérni hektáronként. Ez egyszerűen nem kifizetődő."

burgonya

A termelők nem tudják mit tegyenek, ezért nem vásárolnak vetőgumót — fotó: pixabay.com

Hollandia: gyengébb minőség mellett is jó a teljesítmény

Mindeközben Hollandiában eddig a burgonya elég jól teljesített. Különösen jól emelkedik az ipari burgonya értékesítése: a több mint 0,2 eurós bálás ár azt jelenti kissé drágult az export. A szállítás továbbra is akadályt jelent, mind a tengerentúlon, mind Kelet-Európa felé.

A burgonya minősége Hollandiában az idén egy kicsit gyengébb:valamilyen probléma minden fajtánál van. Gyakori az üregesedés és a nehéz tárolhatóság, de a szakemberek szerint mindet el fogják adni köszönhetően a jó keresletnek.

burgonya leves

A burgonya hazánk egyik legkedveltebb - sokféleképpen elkészíthető - élelmiszere — fotó: pixabay.com

Magyarországon a burgonya lett a legjobban dráguló termék

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a burgonya majdnem harmadával kerül többe az idén, mint tavaly, a legjobban dráguló termékké vált.  Az áremelkedésben a szakértők szerint nincs megállás: a következő hónapokban az energiaköltségek megugrása miatt még tovább drágulhat Magyarország egyik legkedveltebb élelmiszere. Ennek ellenére a Kormány által bevezetett árstop mégsem vonatkozik rá.

Nagy István agrárminiszter az állami rádiónak adott interjúban azt mondta, hogy a kormány által elrendelt hatósági árakkal a mindennapi élethez szükséges termékek árát fagyasztották be, olyanokét, amelyek a társadalom legszélesebb rétegében kellhetnek. Úgy tűnik a burgonya nem ilyen...