Az ünnepi eseménynek idén a Partiumiban található Kaplony település adott otthont pénteken, melyen a nemzeti összetartozás jegyében részt vett dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is. A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medence szerte.

Horváth Vivien ügyvezető, a Magyarok Kenyere Program programvezetője az Agroinformhoz eljuttatott sajtóközleményében úgy fogalmazott: "a Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program kiemelt nyitóeseménye, mely során a búza életciklusához és az ünnepi hagyományokhoz kötődően az egyházi felekezetek közreműködésével kérjük Isten áldását a vetésre, és imádkozunk a jó termésért, a természeti károk és gondok elhárításáért, valamint a gazdálkodókért, akik kiemelt munkát végeznek annak érdekében, hogy mindannyiunk asztalára jusson mindennapi kenyér."

magyarok kenyere, búzaszentelés

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes: "A kenyér összetartozásunk szimbóluma" – forrás: Magyarok Kenyere Alapítvány

Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese ünnepi beszédében kiemelte, hogy szétszórva a nagyvilágban, de mindannyian ugyan annak a nemzetnek, a magyar nemzetnek vagyunk örökösei, tagjai, térben és időben. Ennek az egységnek a szimbóluma a Magyarok Kenyere is. A búzaszemet, teremjen bárhol a Kárpát-medencében, összegyűjtik és végül egyetlen kenyeret fog alkotni. "A kenyér összetartozásunk szimbóluma, a mai búzaszentelő ünnepség pedig megerősít minket magyarságunkban" – szögezte le.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke beszédében elmondta: nehéz időket élünk, de a hitünkből fakadó erő átsegít minket mindenen. A gazdaember mindig alázattal kezdi munkáját, amihez kéri a Jóisten áldását, hiszen a mezőgazdaság különösen ki van téve az időjárásnak, aszálynak, jégnek. Bármilyen csapás ér minket, mindig újrakezdjük a munkánkat, hisz van hit, van nemzet és hagyomány. Ezt szimbolizálja a Magyarok Kenyere Program is, melyben már nem csak adománygyűjtés zajlik, hanem ösztöndíjat is tudnak biztosítani tehetséges, de nélkülöző Kárpát-medencei fiatalok számára.

Dr. Magyar Lóránd Bálint, az RMDSZ parlamenti képviselője kiemelte: nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen Kaplony településen is mintegy 140 magyar család foglalkozik mezőgazdasággal. A Magyarok Kenyere program együttműködő szervezetének képviseletében hangsúlyozta: az összefogás hasznos kapcsolatot teremt gazdák és gazdaszervezetek, adományozók és rászorulók között, e mellett nemzeti szintű szakmai együttműködés színtere is. A partiumi gazdák pedig szívesen adományoznak, mert tudják, hogy jó helyre kerül az a bizonyos „kenyér".

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: a Kárpát-medencei búzaszentelő a nemzetközösség, továbbá a gazdatársadalom ünnepe is. Elmondta, hogy fejlődött a mezőgazdasági technológia, de a gazdálkodás alapjai, biológiai törvényszerűségei ugyanazok és akkor van eredmény, ha a gazda és a környezete között összhang van. E mellett fontos, hogy a gazdálkodó terhei és kötelezettségei között is egyensúlyt teremtsünk és ahhoz, hogy az emberek tudják, milyen munka és erőfeszítés van az élelmiszer-előállításban, meg kell azt mutatni nekik.


Pataki Csaba Szatmár megye tanácselnöke örömét fejezte ki, hogy a megye adhatott otthont egy ilyen méretű és színvonalú közösségi eseménynek. Kiemelte: azon a nyelven tud a búza, mint a gazda, aki elvetette, de a végén egy kenyér lesz belőle. Erőt és egészséget kívánt ahhoz, hogy bölcsen neveljük a magyar közösségeket, gyermekeinket.

magyarok kenyere, búzaszentelés

Az ünnepi műsorban a Börvelyi "Gyöngyvirág" Néptánccsoport is fellépett – forrás: Magyarok Kenyere Alapítvány

Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke beszédében kifejtette, hogy a NAK is nemzetben gondolkodik, nem csupán országban. „Nem számít, hogy máshol kel ki a búza és másutt élek én, ugyanaz a kenyér íze: mert a búza az élet." - fogalmazott. A búza a gazdának a reményt, a remény sokféleségét jelenti: hogy időben vethet, hogy jókor jön a csapadék, hogy bőséges lesz a termés, hogy el tudja tartani a családját, mindehhez pedig bíznia kell Istenben. Kiemelte, az élelmiszer kemény munkánk gyümölcse, érték, ezért a mindennapi étkezéseknél is figyelnünk kell az élelmiszerpazarlás minimalizálására.

Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, EP képviselőjelölt köszöntőjében kiemelte: a magyar identitás, a kultúra közössége összeköt bennünket, a Magyarok Kenyere program pedig túlmutat a számokon: a szolidaritás és nemzeti egység kézzel fogható példája. Hozzátette: a mai embert próbáló időben a hit, a remény nyújt támaszt: a búzaszemet se vetné el a gazda, ha nem hinne benne, hogy termést hoz és megsokszorozódik és ahogy a jó gazdának, nekünk is hinnünk kell a közösségi erőfeszítés sikerében.

magyarok kenyere, búzaszentelés

A történelmi egyházak képviselői sorában Ft. Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke is áldást kért – forrás: Magyarok Kenyere Alapítvány

A beszédeket követően Ft. Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Nt. Tolnai István református esperes, Nt. Vadas Krisztián görögkatolikus parókus, Nt. Bartha Zsuzsa unitárius lelkész, Nt. Illyés Sándor evangélikus lelkipásztor és Nt. Albert István Leánder kaplonyi házfőnök mondtak ünnepi áldást. Az ünnepséget követően a Ft. Schönberger Jenő püspök tartott ünnepi szentmisét az egybegyűlteknek a Szent Antal ferences templomban.

Az ünnepi eseményt Varga Sándor színművész, a Börvelyi "Gyöngyvirág" Néptánccsoport, Volfer Flóra és Deé Róbert karmester és zenekara előadása színesítették.