A fő kártételi idő a virágzást megelőző állapot, amikor a zöld bimbók még tömöttebb csomóban állnak (1. kép). A repcefénybogár lyukat rág a bimbóba és ide vagy a bimbók alapi részére helyezi el a tojásait miközben megcsonkíthatja a bibét. A károsított bimbók elszáradnak és lehullanak, belőlük nem fejlődik becő. Különösen nagy károkozásra képes, ha a bimbós állapot elhúzódik. Ennek oka lehet, ha megjelenése idején hosszabb ideig hűvös időjárás uralkodik (amire volt példa az utóbbi években) vagy ha a repce rosszul telelt.


A későbbi időszakban, mikor a repce virágzik, kártételük elenyésző, mivel ebben az időszakban főképp virágport fogyasztanak és még a beporzást is elősegítik. Természetesen felszaporodott állományuk esetén virágzásban sem szabad megfeledkeznünk az ellenük való védekezésről, hiszen a lárvák és az imágók a virágporon kívül a virágok szöveteibe is berágnak.

Ilyenkor sérülnek a bibék és a porzószálak. Ezt a lankadó, majd elhaló bimbók és virágok jelzik. Ezek a virágok nem termékenyülnek meg, a növény „elrúgja a becőt” (2. kép). Több szer is a termelők rendelkezésére áll, amivel megoldhatják a védekezést a virágzásban.



Felelősségteljes döntés állományunk védelmére
A fénybogarak elleni védekezésre korábban engedélyezett szerek 4 hatóanyag csoportba tartoznak: piretroid, karbamát, foszforsavészter és neonikotinoid. A fénybogár populációk Európa tradícionális repcetermesztő országaiban már különböző mértékben, de rendelkeznek az egyes
szercsoportok elleni rezisztenciával (www.irac-online.org).

A korábban felsorakoztatott érvek miatt a repce zöldbimbós állapotában feltétlenül indokolt a repcefénybogarak elleni védekezés. Azonban a későbbiekben is szükség lehet kezelésekre. A Plenum hatóanyagának (50% pimetrozin) hatásmódja teljesen eltér a többi felhasználható hatóanyagétól.

Célzottan a repcefénybogarak ellen hat, egyedülálló módon kifejtve hatását. A rovar központi idegrendszerében állandó jóllakottságérzetet alakít ki. A rovar szinte azonnal befejezi táplálkozását, majd éhenhal. A rezisztencia elkerülésének érdekében fontos a szerrotáció és új hatásmódú készítmények beillesztése a védekezési programba, ami a rezisztencia kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti.

Tartós hatás, amikor arra igazán szükség van!
A Plenum gyors kezdeti hatékonyságot biztosít és kiváló tartamhatással rendelkezik, így a repce vontatott fejlődése és a kártevő elhúzódó betelepülése mellett is biztos védelmet ad. Szisztemikus hatásának köszönhetően a zöldbimbós állapotban végrehajtott kezelés akár a virágzás elejéig kitart, így a Plenum alkalmas a biztos védelem fenntartására (1. grafikon), ezáltal a gazdasági kár csökkentésére a védekezési programba illesztve.

A Plenum kezelést a repcefénybogarak táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett, a repce zöldbimbós állapotában javasolt elvégezni 0,15 kg/ha dózisban. A fiatal virágkezdeményen talált 1-2, vagy a kifejlett virágkezdeményen talált 4-6 imágó már jelentős gazdasági kárt okoz. Ha fűhálózással végezzük a megfigyelést, 30 db/10 hálócsapástól mindenképpen védekezzünk!

Kártételi küszöbértéke vontatottan fejlődő repcében már 1 egyed/ növény! A pimetrozin kiváló hatással bír a repcén időnként megjelenő káposztalevéltetű (Brevicoryne brassicae) ellen is. A Plenum II. forgalmi kategóriájú készítmény.

Horváth Boglárka
Syngenta Kft.