A klotianidin hatóanyag a legfrissebb inszekticid fejlesztések egyike. A neonikotinoidok hatóanyagcsoportjába tartozó vegyület figyelemre méltó tulajdonsága, hogy a növények gyökéren keresztül könnyen felveszik, és a nedvkeringéssel szállítódik.

A kukorica növény már a csírázás kezdeti szakaszában felveszi a klotianidin hatóanyagot, amely a rovarokra gyakorolt hatását kontaktmódon és gyomorméregként is kifejti. A hatóanyag szántóföldi körülmények között mért átlagos felezési ideje több mint 4 és fél hónap, így a Cheyenne 1 G kijuttatását követő hetekben megjelenő kártevők ellen is eredményesen alkalmazható. Ennek köszönhetően a Cheyenne 1 G védelmet nyújt a talajlakó kártevők (pl. kukorica bogár lárva, drótféreg) mellett a kukorica fiatalkori kártevői (pl. barkók) ellen is.

Felhasználható takarmány és vetőmag előállításban, továbbá csemegekukoricában is.

A készítményt a kukorica vetésével egy menetben, sorkezeléssel kell a talajba juttatni. Kijuttatása a vetőgépre szerelt granulátum szóró adapter segítségével történik. Dózisa: 11 kg/ha.

Az előírt dózis kijuttatásához elengedhetetlen a granulátum szóró adapter pontos beállítása és próbavetéssel történő ellenőrzése. A talajfertőtlenítő granulátum akkor fejti ki hatását megfelelően, ha a kukorica vetőmag közvetlen közelébe kerül és a magtakaró föld nem választja el a magtól.

Kijuttatás előtt ellenőrizze a kijuttató cső helyes elhelyezkedését, hogy a granulátum a még nyitott barázdába kerüljön! Kijuttatás előtt ellenőrizze az adagoló gép helyes beállítását, kijuttatás után pedig visszaméréssel ellenőrizze a ténylegesen kijuttatott dózist!

A Cheyenne 1 G mikrogranulátumai – feltűnő színüknek köszönhetően – könnyen megtalálhatók a talajban, így a kijuttatás ellenőrzése egyszerű feladat.

A talajfertőtlenítő granulátum kiszerelése 11 kilogrammos műanyag zsákba történik, ami azonos a hektárdózissal, ezért megkönnyíti a Cheyenne 1 G kezelését.

Farkas Ádám
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu