A 2024-es PREGA Konferencia és Kiállításon Németh Zoltán, az Infobex Kft. projektmenedzsere tartott előadást a CORRIGO műholdas helymeghatározó hálózat működéséről.

Elmondta, hogy a cég főbb feladatai közé tartozik az RTK korrekciós jelszolgáltatásának a menedzselése. A CORRIGO földi GNSS hálózat már a cég második generációs hálózata, 28 darab állomásból áll, amerikai Trimble eszközök alkotják, mind hardveresen, mind szoftveresen. Ezek az eszközök is képesek mind a négy műholdrendszer adatainak az észlelésére és feldolgozására.

A bázisállomások egy dedikált adatkapcsolaton keresztül csatlakoznak a Baján megtalálható központi szerverre. A szervernek több modulja van, aminek köszönhetően több funkciót képes kiszolgálni. Németh Zoltán ezek közül kiemelte a monitoring rendszert, amihez a Trimble megoldásait használják.

Alapvetően VRS szolgáltatást javasolnak a felhasználóik számára, mert ez lerövidíti a bázisállomás és a rover közötti távolságot, kiszűri a műholdak pálya és órahibáit, kiszűri a naptevékenység által okozott ionoszféra és a lokális troposzféra negatív hatásait. Emellett a virtuális állomások adatait a Trimble Pivot szoftver a hálózatban résztvevő 20 legközelebbi fizikai referencia állomás által feldolgozott adataiból interpolációval állítja elő.

Szó volt még a napkitörések elektronikus rendszerekre gyakorolt hatásairól, az adatok feldolgozásának sűrűségéről, a cég stabil technológiai hátteréről és a szolgáltatás elérhetőségéről.

További részletek a videóban.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásairól készült videók pedig visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.