Az elmúlt év kihívásai nagyban befolyásolták a magyar gazdák 2023-as döntéseit, és a korábbi évek nehézségei sem múltak el nyomtalanul. A gazdálkodók többsége továbbra is a költségek csökkentésén, a veszteségek minimalizálásán és a hatékonyság maximalizálásán dolgozik. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat a gazdák igényeire és kihívásaira reagálva olyan fenntartható megoldásokat fejleszt, amelyek növelik a hozamokat és a termésbiztonságot, segítve ezzel a magyar gazdaságok jövedelmezőségének és termelékenységének megőrzését.

A Corteva sajtótájékoztatóján az Agroinform is részt vett. Az előadások során rövid képet kaptunk az aktuális terménypiaci helyzetről és arról, hogy a Corteva milyen innovációs stratégiával rendelkezik.

Serghii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatójának előadásában hangsúlyozta, hogy a vállalat elkötelezett amellett, hogy a gazdák számára olyan eszközöket biztosítsanak, amelyekkel 2024-ben is megbízható hozamokat és egészséges termést érhetnek el a jövedelmezőség érdekében.

Mint mondta, a legpontosabb év végi adatok még nem állnak rendelkezésre, a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján úgy becsülhető, hogy 2023-ban közel 10%-kal nőtt a gabonafélék vetésterülete Magyarországon, míg a kukorica vetésterülete jelentősen, közel 20%-kal 800 ezer hektár alá csökkent. A napraforgó hazai vetésterülete a tavalyival közel azonos volt.

Serghii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója – Fotó: Corteva

2024-ben továbbra is kihívások várnak a magyar mezőgazdaságra. A gazdák vásárlóerejét és vásárlási hajlandóságát már most is jelentősen befolyásolják az alacsony terményárak, ami ahhoz vezethet, hogy a gazdák elhalasztják a termesztéssel, technológiával és beruházásokkal kapcsolatos döntéseiket. A kukorica vetésterületének növekedése is feltételezhető, míg a napraforgó esetében nem várható jelentős változás. A növényvédelmi szegmensben azonban továbbra is szerepet játszik majd az időjárás és a csapadék, amelynek mértéke meghatározhatja a betegségek vagy kártevők elleni védekezés mértékét.

"A Cortevánál nagy hangsúlyt fektetünk a termelőkkel folytatott párbeszédre, mivel az ő igényeik és meglátásaik fontos tényezőt jelentenek a termékfejlesztés során" – mondta Sergii Kharin a vállalat online Média Klub rendezvényén.

A gazdák visszajelzései alapján a Corteva arra számít, hogy a kukorica vetésterülete Magyarországon nőni, a kalászosok vetésterülete csökkeni fog, míg a napraforgó esetében nem számítanak változásra. Arra jó esély van, hogy a beruházási döntéseket a gazdálkodók későbbre halasztják.


Új vetőmagportfólió és növényvédő szerek

A Corteva a 2024-es szezonban is az innovációra és a fenntarthatóságra összpontosít, amit a vállalat egyre növekvő vetőmag- és növényvédő szer portfóliója is tükröz. A vállalat 4 új kukoricahibriddel és 5 új napraforgóhibriddel készül a jövő tavaszi vetési szezonra, a részletekről Maria Cirja, a Corteva magyarországi, romániai és moldovai marketingvezetője számolt be.

Maria Cirja, a Corteva magyarországi, romániai és moldovai marketingvezetője – Fotó: Corteva

A vállalat a közelmúltban bejelentette, hogy biológiai termékportfóliójának első tagját, a BlueN® biostimulánst Magyarországon is regisztráltákA mikrobiológiai termék olyan egyedülálló megoldást kínál a gazdálkodóknak, amely természetes módon biztosít kiegészítő nitrogént a növény számára. A BlueN® elősegíti a nitrogén abszorpcióját és felhasználását a fotoszintetikus rendszerben, hangzott el az online sajtótájékoztatón. A BlueN® a gázcserenyíláson (sztóma) keresztül bejut a növénybe. A citoplazma körül, a kloroplasztisz közelében "telepszik meg", ahol nagyobb mennyiségű vasat és molibdént talál.

A vállalat új termékei között szerepel a Queen™ gombaölő szer, amely az új Inatreq™ hatóanyaggal segíti a gabonatermesztőket a hozamok javításában. A Verben™ gombaölő szer különleges hatóanyag-kombinációjával kiemelkedően hatékony a kalászt és a gabonafélék levélzetét támadó betegségek leküzdésében. A Corteva növényvédelmi portfóliójának újdonságai közé tartozik egy új, posztemergens gyomirtó szer kukoricában, a Principal® Forte, amely korszerű összetétellel, és a rugalmas kijuttatás érdekében beépített széfenerrel rendelkezik. A Viballa™ 2024-ben is az egyik leghatékonyabb eszköz marad a parlagfű elleni védekezésben, minden napraforgóhibridben.