Az agrarheute.com portál az ez évi globális cukortermés alakulását vizsgálva megállapítja, hogy a világpiaci cukorárak jelenleg tonnánként 500 dollár fölött mozognak.

Ennek alapján a kölni székhelyű Pfeifer & Langen cukorgyár – a korábbi 40 euróval szemben – tonnánként tisztességes nyereséget biztosító, 55 eurós árat tud fizetni a termelőknek a cukorrépáért.

Német termesztők tonnánként 55 eurót kaphatnak a cukorrépáért

Német termesztők tonnánként 55 eurót kaphatnak a cukorrépáért – Fotó: Pixabay

A felkínált viszonylag magas átvételi ár főleg arra vezethető vissza, hogy szakértői becslés szerint Európa ez évi cukortermése 16 millió tonna körül alakul, ami 1,2 millió tonnával alatta marad az egy évvel korábbi mennyiségnek, így az EU – a készletek kokozatos kiapadásával és az előző évivel azonos fogyasztási szintet feltételezve – a korábbi éveknél több cukrot lesz kénytelen harmadik országokból importálni.

Az import minimálisra szorítása érdekében az európai cukorgyárak igyekeznek a lehető legnagyobb cukorkihozatalt elérni, és készek magasabb árat fizetni a répatermesztőknek. A szóban forgó cukorgyár egyben új termelőket is keres, akik többéves szerződés alapján készek lennének beszállítóinak sorába lépni, mivel Északrajna-Vesztfália területén a cukorrépa jól beilleszthető a hagyományos növények vetésforgójába, bár a tartomány nem tartozik az ország klasszikus répatermesztő körzetei közé.

Magyarországon hatósági áras a cukor.

Indexkép: Pixabay