A Dell Agro Plus egy harmadik generációs készítmény a növényi biostimulátorok területén, köszönhetően a speciális aminosav-előállítási technológiájának, mivel a gyártás során bakteriális fermentációt alkalmaznak. Ez az eljárás – összehasonlítva az első és második generációs biostimulátorokban használatos aminosavaknál alkalmazott savas, illetve enzimatikus hidrolízissel – lényegesen kíméletesebb, alkalmazásával 100%-ban szabad aminosavak keletkeznek.

A karótól balra lévő parcella: kezeletlen kontroll, a karótól jobbra lévő parcella: 3 liter/ha Dell Agro Plus.

A termék hatóanyag-összetételét tekintve 60%-ban tartalmaz szerves anyagokat, köztük 23,1%-ban olyan kis molekulatömegű, vízben oldható humuszanyagokat, úgynevezett fulvosavakat, melyeket a növény gyökéren és lombon keresztül is képes felvenni. A fulvosavak metabolikus- és hormonális hatásuknak köszönhetően elősegítik a hajtást és a gyökérnövekedést. 21,7%-os aminosav-tartalma kizárólag növényi forrásból származik, amely hasznosulása jobb, mint az állati eredetűeké. Köszönhetően a fermentációs technológiának és a növényi eredetű alapanyagoknak, az ásványi nitrogénformákkal szemben közvetlenül hasznosítható és beépíthető a növényi fehérjékbe.

Az aminosavak javítják a nitrogén hasznosulását a növényben, stimulálják a fotoszintetikus aktivitást és növekedést. Az exogén aminosavak emellett hormonális hatással is rendelkeznek, így növelik a stresszel szembeni ellenállóságot. Az ajánlott felső dózis alkalmazásával lehetőségünk van az időjárás okozta szélsőségek, mint például az idei évben mutatkozó rendkívüli hideg kompenzálására.

dell

A Dell Agro Plus egy harmadik generációs növényi biostimulátor.

A Dell Agro Plus hatása elsősorban az intenzívebb vegetatív fejlődésben mutatkozik meg, a megnövekedett vegetatív tömegnek köszönhetően pedig nő a termés mennyisége. Kiváló kombinációs partnere lehet olyan mikroelem-tartalmú oldat lombtrágyáknak, melyek alapvetően az esszenciális mikroelemek a bór, a réz, a mangán, vagy a molibdén utánpótlásra hivatottak. Problémamentesen keverhető a legtöbb rovar-, és gombaölő szerrel és saját vizsgálataink alapján képes az egyes gyomirtó szerek okozta stressz kezelésére.

A kisebb növény: kezeletlen kontroll, a nagyobb növény: 3 liter/ha Dell Agro Plus.

A Dell Agro Plus-t gyártó Kimitec Group egy a biotechnológia alkalmazására specializálódott cég. 2007-ben, a spanyolországi Almeriában alakult, és hagyományos oldat műtrágyákat, természetes eredetű növényi tápanyagokat és speciális biológiai védekezést támogató növényi kivonatokat készít. A 2013-as év egy fordulópont volt a cég életében, melyben a K+F tevékenység aránya meghaladta a kereskedelmi tevékenységet. Azóta 4 saját fejlesztést sikerült szabadalmaztatni, 30 különböző kutató csoporttal dolgoztak együtt és közel 10 millió eurót invesztáltak a K+F tevékenységbe.

A Kimitec Group és a KITE Zrt. közötti kapcsolat 2011-re tekint vissza. Az első 3 év a kísérletek lefolytatásáról és a termékek magyarországi adaptációjáról szólt, mivel a Kimitec alapvető stratégiája: az adaptáció, a technológiai szintű gondolkodás és a kutatás-fejlesztés. Ezen három alappillér, kiegészülve egy olyan innovatív kereskedelmi partnerrel, mint a KITE Zrt., egy hosszútávú, jól működő és a magyarországi gazdálkodó partnereink számára is előnyös egységet alkotnak.

Sira Márk
Ágazatvezető – Növényvédőszer-kereskedelmi Üzletág