A fenti kártevők hatalmas terméskiesést okozhatnak silókukoricában és szemes terményben egyaránt, illetve az általuk okozott sebzések kitűnő táptalajul szolgálnak gombás megbetegedéshez, ezzel utat nyitnak a toxinfertőzésekhez.

Az időjárási körülmények alakulása, az enyhe, fagyokat nélkülöző téli időszak, a kukorica vetésterületének növekedése hatással van mindkét kártevő felszaporodására. A korábbi években 20-30%-os fertőzöttségű térségekben mára már nem ritka a 60%-os fertőzési szint sem.

Arc farm intelligence szoftver

Arc™ farm intelligence applikáció – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Miért kell védekeznünk az árukukoricában?

Röviden azért, mert megéri: gyorsan és biztosan megtérülő ráfordítás a kártevők elleni védekezés. Az FMC-Agro vizsgálatai bizonyították, hogy a kukoricamoly kártétele nyomán jelentős terméskiesés következik be, amely elérheti akár a hektáronkénti 1,5 tonnát is.

Mindezen túlmenően a moly- és bagolylepke kártételéhez kapcsolódhat minőségi károkozás is. Károsításuk nyomán megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. A gazdasági kár bekövetkezésének tehát komoly a veszélye, ezért sem hagyhatjuk védelem nélkül az áru- és silókukoricáinkat.

De kinek van ideje arra, hogy a kukoricaföld szélén állva döntse el, mikor van szükség a lepkekártevők elleni kezelésre?

A kezelés idejének pontos meghatározásához 2022-től a gazdálkodók rendelkezésére áll az Arc™ farm intelligence applikáció, ami valódi, egyszerűen használható, digitális megoldást jelenthet a problémára.

A rendszer figyelmezteti a gazdát, mikor jött el a beavatkozás ideje

Amikor elérkezik a beavatkozás ideje, a gazdát figyelmezteti a rendszer – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az applikáció segítségével a gazdálkodó kevesebb munkával szerezhet több információt: az FMC által biztosított rovarcsapdák befogják a kártevőket, majd egy felismerő szoftver megszámolja a lefotózott egyedeket és rajzásdiagramon ábrázolja a fogási adatokat.

Ezt követően a felhasználók azonnal hozzáférnek az információkhoz, látványos hőtérképen és a csapdákhoz kapcsolódó részletekre kattintva láthatják a fogási eredményeket, melyekből következtethetnek arra, hogy hol és mikor szükséges a kártevő elleni beavatkozás.

Ezután kapja meg a jelzést a gazda, ha növekszik a fogásszám vagy időszerű a védekezés a csapda körzetében, mely figyelmezteti arra, hogy itt az ideje kimenni a területre, és megnézni, hogy a saját területén eljött-e a beavatkozás ideje.

A szoftver begyűjti a szükséges adatokat és értesítéseket küld a felhasználónak

A szoftver begyűjti a szükséges adatokat, és értesíti a felhasználót – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az eredmény a kukoricatermesztő oldaláról nézve a növényvédelmi beavatkozás finomhangolása, amellyel nagyobb terméshozam, jobb termésminőség, az állattartó oldaláról pedig egészségesebb takarmány, növekvő szaporulat érhető el.

2022-től az applikáció kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke megfigyelésére kerül beállításra. Az applikáció május közepétől mind az iOS, mind az Android felhasználók részére elérhető lesz, letölthető az AppStore-ból, illetve a Google Play Áruházból.

További információk: www.fmcagro.hu/arc

A védekezésben mindig számíthat a Coragen® 20 SC rovarölő szerre!

A lepkekártevők elleni védekezéskor a gazdálkodók már régóta számíthatnak a Coragen® 20 SC rovarölő készítmény biztos hatására. A gyakorlati felhasználás szempontjából óriási előnye, hogy kijuttatásának időzítése rugalmasan alakítható. Ezzel és a rovar-előrejelzéssel biztosíthatjuk, hogy egyetlen kezeléssel akár mindkét kártevő ellen sikeresen léphessünk fel.

www.fmcagro.hu

Fenti cikk az AgrárUnió 2021/05 számában megjelent FMC cikk, az Agroinform.hu szerzője által a PREGA 2022 állattenyésztés webináriumon Hőgye Szabolcs FMC területi szakmérnök által megtartott előadásról készült összefoglaló és az AgroNapló Precíz Gazdák 2022 kiadványban megjelent riportok felhasználásával készült.