A talajtömörödés elleni védelemre több módszer is alkalmazható, azonban a művelési eljárások közül a lazítás az egyetlen, amely hatékony védelmet jelent ellene. Az altalaj lazítása egyértelműen befolyásolja a fel és altalaj közötti zavartalan kapcsolat fenntartását. A talajállapot leromlásában a hiányos technológiai fegyelem mellett jelentős mértékben okolható a talajlazítás elhanyagolása is.
Összefoglalva a talaj lazításának eredményeként javul a talaj fizikai és biológiai állapota (vízáteresztés, levegőzöttség, biológiai aktivitás), nem alakul ki művelőtalp-tömörödés, osztóbarázda és bakhát. A talajtömörödés megszüntetésével csökken a belvízveszély, kisebb lesz a talajnedvesség-veszteség. Természetesen jó minőségű munkát csak jó minőségű eszközzel, optimális körülmények között elvégzett lazítózás során várhatunk. A lazítás mélységének megválasztásakor feltétlenül érdemes 5–10 cm-rel a tömör réteg alá menni, amely a hatékonyságot növeli. A munkavégzés során szem előtt kell tartani, hogy a talaj nedvesség tartalom ideális értékek körül mozogjon (Vk_ 50-70%).


Többféle kialakítású eszközzel lehet elvégezni a talaj lazítást, így a mezőgépgyártók kínálatában megtalálhatóak az egyenes késes, előre ívelt lazítók, amelyekre egy vagy két sorban, vonalban vagy V alakban szerelték fel a késeket.  Az IKR ZRT a technológiai ajánlásaiban szintén nagy hangsúlyt fektet a talajlazítás fontosságára, kiemelve a minőségi talajlazítást, optimális energiafelhasználással. A fenti kritériumok figyelembevételével kínálatunkból kiemelkedik az olasz Dondi gyár 800-as lazító gépcsaládja.


A Dondi lazítókra jellemző hogy kiemelkedő minőségű anyagból készülnek, mindegyik géphez kapható lezáró henger, amely elengedhetetlen egysége a gépnek a talajnedvesség tartalom megőrzése érdekében.  A 800-as sorozat gépei maximálisan 60 cm munkamélységig képesek a lazítást elvégezni miközben a standard gerendely magasság 80 cm, de opcionálisan 90 cm-es kivitelben is kérhető. A lazítókések előre ívelt kialakításúak és két sorban vannak felszerelve a robosztus vázszerkezetre, amelyhez két soros tüskés hengert csatlakoztathatunk, kiviteltől függően mechanikus vagy hidraulikus állítással. (1.kép: Dondi 805 lazító munkára készen) Minden lazítóegységre javasoljuk felszerelni a szárnyas kés egységeket, amelyek segítségével még hatékonyabb munkát végezhetünk.(2. kép: Szárnyas lazítóegységgel szerelt lazítókés, szakítócsavaros biztosítással) A lazítókések túlterhelés elleni biztosítását szakítócsavar biztosítja. Alapkivitelben a hátsó hengersor és a kések helyzete közti különbséggel lehet a munkamélységet beállítani, de mélységállító kerekekkel pontosabb mélységtartást érhetőnk el, a mélységet csapok áthelyezésével szakaszosan lehet szabályozni. (3. kép: Mélységállító kerék) A kettő sorban elhelyezett sűrűbb késosztásnak és a jó minőségű kétsoros tüskéshengernek köszönhetően a munkaminőség kimagaslóan jó, mind a lazítás mind a talajfelszín elmunkálása tekintetében.(4.kép: Két soros tüskés henger, mechanikus állítással)


A gépek 5, 7, 9, 11 és 13 késes kivitelben készülnek. Ezzel partnereink a kínálatban megtalálhatják 130 -550 LE közötti erőgépekhez a legmegfelelőbb eszközt. Törzscsuklós traktorokhoz univerzális gyorskapcsoló kocsit kínálunk, mellyel a lazítás biztonsággal, jó minőségben végezhető el emellett egyéb függesztett eszközök vontatására is alkalmas. (5 kép: Dondi 811 lazító munka közben)
Tapasztalataink szerint a Dondi lazítók kialakításukra visszavezethetően, alacsonyabb energiafelhasználás mellett teljes keresztmetszetben átlazítják a talajt, melynek során nagy mennyiségű levegőt juttatnak a talajba, majd a hengersor kellően visszatömöríti a talajfelszínt, így a talajnedvességet is jó hatásfokkal őrizhetjük meg.


A 80-130 LE teljesítménykategóriájú traktorokhoz a Dondi RP sorozatú lazítók állnak rendelkezésre, hasonló kés kialakítással, mint a 800-as sorozatú gépeknél. Az RP sorozathoz is elérhető opcióban a szárnyas lazító egység, a mélységállító kerék, a tüskés lezáró henger. A Dondi termékcsaládjában természetesen megtalálhatóak az altalajlazítók és a hidraulikus kőbiztosítású lazítók is, amelyek speciális igényt elégítenek ki.
Az IKR ZRT a gépek teljes palettájával áll rendelkezésre, így megvalósul a gazdaság igényeinek legmegfelelőbb gép kiválasztásának lehetősége.