A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben "Mezőgazdasági drónos műveletek engedélyeztetéséi gyakorlata" címmel Csipak-Török Ágnes a Légtér.hu Kft. cégvezetője tartott előadást.

Bevezetőjében kiemelte, hogy csak MATE típusminősítéssel rendelkező drónnal (pilóta nélküli légijárművel – UAS) lehet permetezni. Külön hangsúlyozta, hogy ez a minősítés nem azonos az EU-s rendeletek szerinti UAS osztályazonosítóval, valamint a Nébih Forgalomba hozatalra engedélyezett növényvédelmi gépek jegyzéke felsorolja a Magyarországon típusminősítéssel rendelkező drónokat.

Elmondta azt is, hogy a drónozáshoz akár itthon, akár külföldön, milyen képzések és milyen vizsgák szükségesek, majd ezen belül ismertette a növényvédelmi drónpilóta alapképzést.

Részletesen kitért a légtérhasználati szabályokra és a műveleti engedélyekre, valamint  a kijuttatási terv fontosságára és a növényvédőszer-engedélyekre.

Hozzátette, hogy a kijuttatási terv az agráriumban dolgozók számára nem újdonság, azonban más ágazatból érkező drónpilóta számára okozhat meglepetést.

"A légiközlekedési bírság felső határa 100 millió forint" – mondta, majd hozzátette, hogy a 2023-ban kirótt büntetések ennél jóval alacsonyabbak. Ennek pedig az egyik oka, hogy ezek jellemzően első alkalmas büntetések voltak, második esetben már nagyobb büntetésre és a jogosultságok visszavonására is lehet számítani.

Még több interjút, előadást, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról.

A PREGA előadásokról készült videók visszanézhetők YouTube csatornánkon.

Indexkép: Shutterstock