A citizentruth.org cikke szerint Alejandro Torres, az Applied Biotech mexikói startup cég vezetője mesterségesen előállított kapszaicin molekulákból egy természetes (környezetbarát) peszticidet hozott létre, és próbált ki több növényfaj védelmében.

A cég reméli, hogy a mesterségesen előállított kapszaicin molekulákból álló paprika spray-t a jövőben különböző krémek, és festékek előállításánál is fel lehet használni. A spray kábelbevonatként jó védelmet nyújthat a rágcsálók ellen is, amelyek gyakran szétrágják az autók kábeleit.

paprika

A cég reméli, hogy nemsokára piacra tobbhatja az új növényvédő szert – fotó: Pixabay

A mesterséges előállítás egyelőre még költséges, a természetes kivonathoz pedig egy kilogramm kapszaicin előállításához öt tonna paprikát kell felhasználni. Remélhetőleg azonban a költségek már a közeli jövőben csökkenthetők lesznek, és a mexikói kormány is támogatást nyújt a továbbfejlesztéshez és egy bioreaktor tervezett felépítéséhez.

Torres meg van győződve arról, hogy az általa felfedezett új szer nagy mennyiségű mérgező kemikáliát fog majd kiváltani, és jelentősen hozzájárul a fenntartható növénytermesztés fejlesztéséhez.