A glifozátról eddig elterjedt, hogy nem okoz problémát az állatvilágban, de egy új tanulmány szerint a hatóanyag elváltozást okoz a rovarok bélrendszerében. A vegyszer betiltása már az unió napirendjén is szerepelt, de végül 5 évvel meghosszabbították még a használati engedélyét – tájékoztatta az Inforádiót Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Hozzátette: nem csupán gyomirtásra, hanem termények szárítására is használják, a nagy mennyiségű felhasználás miatt pedig a talajban halmozódik fel, a méhek szervezetébe talaj- és pangó vizek ivásával kerülhet be a glifozát.

méh

Komplex hatásmechanizmus állhat a méhpusztulások háttérében – fotó: Shutterstock

Az elnök kiemelte: globális jelenség a méhcsaládok számának csökkenése. Az állomány pusztulása összefügghet a nagyüzemi mezőgazdaságban használt növényvédő szerekkel és a klímaváltozással. "Egy termelői évben többször, több hullámban meggyengülnek érthetetlen okok miatt a méhcsaládjaink" – fogalmazott. Egyelőre nem találták meg a felelős hatóanyagot. A vizsgálatok megerősítették a korábbi gyanút, miszerint komplex hatásmechanizmus áll a háttérben.

Petőházi Tamás, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési osztályának elnöke az Inforádiónak elárulta: Magyarországon a nyugati-európai glifozát-felhasználás csupán töredéke valósul meg. Hozzátette, a hatóanyag 2022-ig szabad felhasználású szer az EU-ban. Úgy vélte, mivel a többi növényvédő szer szelektív, ezért a glifozát helyettesítése nagyobb környezeti terhelés mellett lenne lehetséges. Petőházi Tamás bízik abban, hogy 2022 után is engedélyezik majd a vegyszert. "Mi nem tapasztaltunk vele olyan problémát, ami kizáró lenne" – fogalmazott, és hozzátette: "Az Agrárminisztérium és a NÉBIH részletes vizsgálatokat folytat a méhpusztulások ügyében."

(Inforádió/Infostart.hu)