Április első dekádjára a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás jellemző, viszont a csapadékhelyzet már nincs ilyen kedvező. A nyugat-délnyugati tájegységek kivételével a talajok felső rétege teljesen kiszáradt, a sokévi átlaghoz képest ugyanis az év kezdete óta kevesebb csapadék hullott.

Kifejezetten aggasztó a helyzet az Alföld középső és keleti részén, ahol a kukoricát és a napraforgót porszáraz talajba kénytelenek a gazdák vetni, ez azonban bizonytalan és hiányos kelést eredményezhet – írja a novenyvedoszer.hu -n szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Kalászos gabonák

A kalászos gabonák fejlődése – mind az árpánál, mind a búzánál – a generativ szakaszba ért, az árpa „hasban", a búza pedig a 2-3. noduszos állapotban van. A csapadékosabb körzetek kivételével nemcsak a növények, hanem a kórokozók számára sem optimális a környezet – hívja fel a figyelmet a szakember.

A meleg miatt a sárgarozsda is visszaszorulóban van, de a nedvességkedvelő, levélfoltosságot előidéző kórokozók terjedése is lelassult.

A lisztharmat számára ugyan kedvezőnek mondható a párás meleg, de a terjedésének üteme ennek ellenére pillanatnyilag mérsékelt. A felső levélemeletek irányába és a száron az alsó, idős levelekről és a szártőről megindult a kórokozó terjedése, de még lassú a terjeszkedés sebessége.

A vetésfehérítő bogarak létszáma stabilan magas, a búzában azonban több a csapdázott bogarak létszáma és a lerakott tojások mennyisége, mint az árpában,

A déli tájegységekben már a március végén elkezdődött az első lárvák kelése, a közeli napokban mindez várhatóan másutt is bekövetkezik, így indokolttá vált a rendszeres és folyamatos növényvizsgálat. A védekezés elrendelése akkor szükségszerű, amikor 10 hálócsapásban legalább 8-10 bogarat találunk, vagy a levélkárosítás, hámozás mértéke meghaladja a levelek 20 %-át. Virágzó növények szomszédságában vagy virágzó gyomnövények jelenlétében kizárólag csak méhkímélő növényvédelmi technológiával szabad dolgozni – olvasható a cikkben.

repce

Virágzik a káposztarepce – fotó: pixabay.com


Őszi káposztarepce

Az őszi káposztarepce országszerte virágzik. Lecsökkent a repce szárormányos imágók létszáma, viszont a fénybogaraké igen magasnak mondható. Ebben a fenológiai stádiumban a fénybogarak már kevésbé képesek kárt okozni a bimbók megrágásával, hiszen könnyedén hozzáférnek a táplálékot jelentő virágporhoz.

Az első megkötött becőkre jelenleg a becőormányosok fokozódó megjelenése veszélyes. Létszámuk növekvő tendenciát mutat, ezért folyamatos ellenőrzést igényel. Ha a sárga csapdák naponta 15-20 vagy ennél több bogarat fognak, a kártevő elleni védekezést el kell végezni.

Napraforgó, kukorica

A napraforgó és a kukorica vetésével párhuzamosan a talajlakó kártevők és a fiatal növényeket veszélyeztető barkófélék károsítása is megkezdődött.

A csíranövényt veszélyeztetik a drótférgek, a cserebogár pajorok, a vontatottan kelő növényekre pedig veszélyt jelenthet a barkófélék okozta levélveszteség. Itt is rendkívül fontos az első kártételek felismerése, és a veszély időben történő elhárítása.