A farminguk.com hírportál beszámolója szerint a Norwich-i székhelyű angol Earlham Intézet a világhírű mexikói CIMMYT Intézettel együttműködve évtizedeken át vizsgálta a búzák hőtűrésének fokozási lehetőségét.

búza

Évtizedeken át vizsgálták, miként lehetne a búzák hőtűrését fokozni – fotó: pixabay.com

Figyelembe kell venni, hogy a termesztési feltételek változása milyen új követelményeket támaszt

Amint Anthony Hall professzor elmondta, hogy a búza nemesítése azért különösen fontos, mert ez a növény adja a globális kalóriafogyasztás 20 százalékát. Nem elég azonban azt látni, hogy az új fajtáknak milyen paramétereket kell teljesíteniük, hanem lehetőség szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a termesztési feltételek változása milyen új követelményeket támaszt.

A kutatócsoport azt is leszögezte, hogy az új fajták előállításához elengedhetetlenül szükséges a biodiverzitás fenntartása, amely az utóbbi években világszerte erősen beszűkült, és korlátozza a keresztezésre alkalmas fajták kiválasztását.

búzamező

A hőtűrés javítása érdekében a kutatók 149 búza-vonalat teszteltek – fotó: pixabay.com

A mexikói és indiai vadon élő, egzotikus rokonfajokból és tájfajtákból csak a DNS-t ültették be

A hőtűrés javítása érdekében a kutatók a mexikói Sonora sivatagban 149 búza-vonalat teszteltek. Mivel azonban az egzotikus fajtákkal való keresztezés nem kívánt tulajdonságok bevitelét is eredményezheti, ezért inkább azt a megoldást választották, hogy egyes vonalakba mexikói és indiai vadon élő, egzotikus rokonfajokból és tájfajtákból csak a DNS-t ültették be.

A hőstressznek erősen kitett kísérletekben és keresztezésekben az eredmények azt mutatták, hogy a beépített, egzotikus DNS hatására a búzák hőtűrése jelentősen javult, és ezzel együtt azok termőképessége közel 50 százalékkal emelkedett.

Ezért az egzotikus fajták DNS-ének beültetése és annak üzemi szintű elterjesztése forradalmi változást hozhat a búzák hőtűrésének és terméseredményeinek fokozásában.