A hideg időjárás miatt csúszik a zöldborsó szezonja, a termőterület visszaesése ellenére azonban még mindig van benne potenciál.
A hazai zöldborsó-termelés hosszú évek óta csökkenő pályán mozog, és az idei szezonban sem indult zökkenőmentesen a termesztés. A májusi hideg idő hatására a zöldborsó érési folyamata eltolódott, ami más zöldségnövényeknél is megfigyelhető. Ennek ellenére a kultúra jövője biztató lehet, hiszen a hazai fogyasztás még bővíthető.
A zöldborsó a világ egyik legfontosabb, korán betakarítható, fehérjében gazdag és hidegtűrő zöldsége. Az elmúlt évtizedben Magyarországon 20-22 ezer hektáron termesztették, ez azonban a 2020-as évekre 11-13 ezer hektárra esett vissza. Bár a tavalyi jelentős csökkenés után idén újra növekedésnek indult a termőterület, ez még mindig elmarad a korábbi évek átlagától.
A termesztés visszaszorulásának több oka is van: a klimatikus viszonyok romlása, a termelési költségek folyamatos növekedése, valamint a piaci és szabályozási környezet változása mind hozzájárulnak a kedvezőtlen tendenciához.
A hazai zöldborsó-termelés hosszú évek óta csökkenő pályán mozog – fotó: pixabay.com
"Az idei tavasz hűvös időjárása miatt nehezen indult a termesztési szezon, és sok problémát még nem lehet teljes mértékben felmérni. A várakozások szerint átlagos termés várható, de az érés és a betakarítás is késni fog. A hűvös klíma ellenére több területen komoly levéltetű-fertőzés alakult ki, ami jelentős veszteséget okozhat, különösen, ha a növényvédelem elmarad" – mondta Fröhlich András, a Seedplus Kft. ügyvezető igazgatója."
A Formula GP Kft. az idei évben is 460 hektáron termeszt zöldborsót Hajdúböszörmény környékén. Máté András, a cég termelési vezetője elmondta, hogy a márciusi hideg és csapadékos időjárás következtében a vetés április végére tolódott. Volt időszak, amikor 12 napon át nem tudtak géppel a földekre menni, így több ütemezett vetés is kimaradt.
A vizes talaj miatt a magágykészítés sem sikerült tökéletesen, a kelés sem volt egyenletes, és a növények növekedése is vontatott volt az éjszakai lehűlések miatt. A betakarítás emiatt csúszik, és előfordulhatnak kihagyások is a munkafolyamatokban. Bár levéltetvek már megjelentek, komolyabb károkat egyelőre nem okoztak.
A zöldborsót hagyományosan februárban kezdik vetni, először a kifejtő borsó fajtákat, amikor a talaj eléri a 4-5 Celsius-fokot, majd a velőborsót 7-8 fokos hőmérsékleten. A betakarítás folyamatos biztosítása érdekében szakaszosan történik a vetés, 3-5 ütemben, hektáronként 150-300 kg vetőmag kijuttatásával.
A februártól április közepéig elvetett borsó betakarítása május vége és július közepe közé esik. A közepes vízigényű növény öntözési szükséglete a csapadékellátottságtól és a hőmérséklettől függ.
A feldolgozóipar bővülése pozitív hatással lehet a termékpálya stabilitására, hiszen az ipar kapacitásai növekedtek az elmúlt évben. A zöldborsó feldolgozásában jelenleg fele-fele arányban oszlik meg a fagyasztott és a konzerv formában történő értékesítés, ám az utóbbi időben egyre nő a fagyasztott termékek aránya.
Bár a zöldborsó elérhetősége megfelelő, a hazai fogyasztás alacsony: a magyar lakosság átlagosan évi 0,9 kilogramm zöldborsót fogyaszt fejenként, szemben a franciák 2 és a britek 3 kilogrammos átlagával.
Forrás: vg.hu
Indexkép: pixabay.com