Az RWA Magyarország Kft. olyan integrátor vállalat, amely a terménytároláson és -felvásárláson túl vetőmag, növényvédő szer, műtrágya, valamint gázolaj és kenőanyagok értékesítésével foglalkozik. Most ismét újdonságokról és portfólióbővítésről számolunk be az RWA kínálatában!

A legnagyobb újdonság 2019-es portfólióbővítés terén, hogy ettől az évtől kezdve az RWA képviseli a MAÏSADOUR Semences francia nemesítőház teljes termékpalettáját Magyarországon.

"A MAS Seeds francia genetikájú hibrid vetőmagok óriási lehetőségeket tartogatnak a magyar gazdálkodók számára és bízunk benne, hogy a hazai termelőkkel együtt határozottan törhetünk előre a termésátlagok tekintetében is" – nyilatkozta Szíjártó Bálint, az RWA Magyarország Kft. értékesítési vezetője.

fotó: Agroinform.hu

Bernstein búzára alapozott termeltetési lánc, amelynek Te is tagja lehetsz!

Az RWA Magyarország Kft. több prémium növényvédő szert és műtrágyát forgalmazó vállalattal karöltve prémium búzaprogramot indított, amely célja egy zárt ellátási lánc létrehozása. A program fő irányvonala, hogy az RWA a Bernstein búzavetőmagot, valamint a megfelelő termesztéstechnológiai ajánlatot biztosítja a termelők számára, majd prémium áron vásárolja vissza a learatott terményt.

Az érdeklődő gazdálkodók természetesen csatlakozhatnak a programhoz – bővebb információkról pedig az RWA Magyarország Kft. területi képviselői tudnak tájékoztatni.

Új eszköz az RWA palettáján a magyar fejlesztésű és gyártású Fields Fireman szántóföldi tűzoltó készülék traktorra és kombájnra!

A Fields Fireman szántóföldi oltóberendezés traktorra szerelhető és bármilyen szántóföldi tűzeset megakadályozható vele. A praktikus berendezés ettől az évtől az RWA Magyarország Kft. termékpalettáján is megtalálható.

Fields Fireman szántóföldi oltóberendezés bevetésen – fotó: Agroinform.hu

Miért is ilyen fontos kiemelten foglalkozni a tűzesetekkel a mezőgazdasági ágazatokban?

A mezőgazdasági gépek fokozottan tűzveszélyes tevékenységet végeznek, az egyik legtűzveszélyesebb munkafolyamat az aratás. A nyári hőségben mind a betakarított termény, mind a keletkező melléktermékek (szalma, por stb.) gyúlékonyak.

Magyarországon a 115 410 tűzeset keletkezett 5 év alatt aratás közben (2017, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság). Ez idő alatt mintegy 4100 hektár tarló és 1145 hektár lábon álló gabona égett le. A műszaki meghibásodásból keletkező tüzek az aratási, bálázási munkák vége felé közeledve egyre nagyobb számban jelennek meg. A betakarítógépek mintegy 7%-a gyullad ki évente, és ennek 10%-a csaknem teljesen leég. (2017, Kondidin Group kutatás).

Ezek a károk hazánkban milliárdos anyagi károkat okoznak évente a gazdáknak.

A tűzesetek akár valamelyik gépen, akár a tarlón keletkeznek, perceken belül olyan mértékűek lehetnek, ami a munkagép vagy a tarló teljes leégéséhez vezethet. A porral oltók sok esetben alkalmatlanok a tűz megfékezésére, a tűzoltók pedig a legjobb esetben is 15-30 perc között tudnak kiérni a helyszínre.

rwa

A tűzesetek főleg a nyári munkák idején percek alatt komoly károkat okozhatnak – fotó: fieldsfireman.com/hu

Mi lehet a megoldás az égető problémára? – kérdeztük Széplaki Tamást, a Fields Fireman oltóberendezés tervezőjét és gyártóját.

"A probléma megoldására fejlesztettük ki a Fields Fireman oltóberendezést, ami a tűz észlelésétől számított egy-két percen belül a helyszínen tud lenni. A megalkotásánál elsődleges cél volt a lehető legkönnyebb felszerelhetőség, és hogy minél több traktorra adaptálható legyen.

A Fields Fireman oltóberendezés 700 liter oltóvizet tartalmaz, amivel 18 percen keresztül tud megfelelő nyomáson vizet biztosítani.

A traktor első vonószárára csatlakoztatva a nagyságtól függően 1200 kg tömegű berendezés pótsúlyként is szolgál.

A tűzoltáson túl a Fields Fireman oltóberendezés sokoldalúan felhasználható: sáros körülmények között a szántóföld elhagyását megelőzően gépek mosására, vagy a közútra esetlegesen felhordott sár eltávolítására.

fields fireman

A Fields Fireman oltóberendezés a tűz észlelésétől számított egy-két percen belül a helyszínen tud lenni – fotó: fieldsfireman.com/hu

A mezőgazdasági célú felhasználáson túl felhasználható például önkéntes tűzoltó egyesületek számára. Általában minden faluban akad már traktor és egy helyi tűzesetnél esetlegesen gyorsabban be tudnak avatkozni, mint a később kiérő hivatásos tűzoltók.

A Fields Fireman oltóberendezés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által engedélyezett tűzoltó berendezés" – tette hozzá Széplaki Tamás.

A Fields Fireman oltóberendezést az Agritechnica mezőgazdasági gépészeti világkiállításon is megtekinthetik az érdeklődők az ígéretes start-up-ok között, a P11 pavilon D55 standján.