Gyakori eset, hogy a kukorica területeken együtt fordulnak elő a nehezen irtható magról kelő kétszikű gyomnövények – pl. parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövis -, illetve az egyszikűek – kakaslábfű, muhar-félék – fertőzése is számottevő. Nem ritkán ezen gyomnövények csírázása elhúzódó, több hullámban történik. Gyakori probléma ez akkor, ha csapadékosabb időszakok váltakoznak szárazabb, erősebb felmelegedéssel, mint amit az elmúlt tavaszokon is tapasztalhattunk. Természetesen olyan gyomirtószert kívánunk választani ilyen esetben, ami egyszerre nyújt megoldást mind az egyszikűek, mind a kétszikűek ellen és tartamhatást is biztosít a később csírázókkal szemben. Több hatóanyag együttműködésére és talajon keresztüli hatására van ilyen esetben szükség a hatékony gyomirtáshoz. Ilyen készítmény a Syngenta tavalyi évben megjelent kukorica gyomirtószere, az ElumisPeak, amelyről már a bevezetés évében nagyon jó termelői tapasztalatok, visszajelzések érkeztek.

Ez a termék egy gyűjtőcsomag, két gyomirtószert foglal magába, felhasználóbarát és egyedülálló kenguru csomagolásban.

A gyűjtőcsomag tartalma: 4,5 liter Elumis + 60 g Peak + 0,5 liter FixPro. A csomagolás mérete praktikus, 3 hektár gyomirtására elegendő.

Száraz időjárási időszakban, mint amilyennek az elmúlt év tavasza is bizonyult, inkább az állománykezelések irányába mozdul el a gyomirtás időpontja a kukoricában. A bemosó csapadék hiánya miatt csupán részleges hatékonyságot nyújtó alapkezeléseken túl ezt indokolja egyes gyomnövények elterjedése, felszaporodása is. A mélyen csírázó, nagy magvú gyomok – csattanó maszlag, szerbtövis, selyemmályva, árvakelésű napraforgó – ellen preemergens kezeléssel nem tudunk minden esetben megfelelő hatást biztosítani, meg kell várni azok tömeges kelését. Az évelő gyomnövények ellen, mint amilyen a fenyércirok mindenképp posztemergens gyomirtást kell terveznünk.

Az ElumisPeak kombináció három hatóanyagot tartalmaz, amelyek egymás hatását ideális módon kiegészítve, együtt dolgozva széles gyomirtási spektrumot  nyújtanak. Posztmergensen kijuttatva eredményesen használható a takarmány és vetőmag kukorica magról kelő egyszikű és kétszikű gyomnövényei, valamint fenyércirok ellen. Kiemelkedő tulajdonsága a talajon keresztüli hatása kétszikűek ellen.

A Peak proszulfuront tartalmaz. Ennek a szulfonil-ureák csoportjába tartozó hatóanyagnak figyelemreméltóan jó a hatása a kétszikű gyomok ellen, és az Elumisban lévő mezotriont és nikoszulfuront segíti, legyen szó akár nehezen irtható kétszikűekről, vagy fejlettebb példányokról. Gyakori eset, hogy a folyamatosan csírázó kétszikűek, például a parlagfű a gyomirtás idején sziklevelestől 8-10 leveles állapotig is megtalálható a területen. A kukorica gyomirtószerek zöme 2-4 leveles állapotban a leghatékonyabb a kétszikűek ellen, így előfordul, hogy fenológiailag kiszelektálva a gyomnövényeket, az idősebb példányok túlélik a kezelést, vagy csak részleges hatás látszik rajtuk. Visszafogja ugyan fejlődésüket a gyomirtószer, de egy kiadósabb csapadék után újult erőre kapnak és továbbhajtanak, vagy tőből kifakadnak és a vegetáció végén még magot is érlelnek. Ez a parlagfű esetében különösen nagy gondot okoz, de más kétszikűek esetében is előfordul, ilyenre hajlamos például a fehér libatop, disznóparéj félék, csattanó maszlag, selyemmályva stb. A Peak jellegzetes képessége, illetve hatásának tünete, hogy a kezelt gyomnövények tenyészőcsúcsa elpusztul, továbbfejlődni nem tud, és újrahajtani is képtelen.

Az Elumis mezotriont és nikoszulfuront tartalmaz, olajos formulációja egy fejlesztési újdonság, amely jó megtapadást, gyors felvételt, és kiváló esőállóságot eredményez.
A kombináció felhasználási időpontjának meghatározásánál a gyomfejlettséget kell figyelembe venni, de a kukorica fejlettsége nem haladhatja meg a 7 leveles állapotot. A kijuttatás a rizómáról hajtó fenyércirok 10-20 cm-es fejlettségekor, a köles gyökérváltása előtt 1-2, maximum 3 leveles fejlettségéig, a kakaslábfű 1-3 leveles állapotában történjen. A magrólkelő kétszíkűek 2-6 leveles állapotban a legérzékenyebb a kombinációra. Vetőmag előállítás vonalainak gyomirtására is használható a készítmény.

Felhasználási javaslat:

 • 1,3 l/ha Elumis + 15 g Peak - gyenge, közepes gyomosodás esetén
 • 1,5 l/ha Elumis + 20 g Peak - erős gyomosodás esetén
 • 2,0 l/ha Elumis – erős fenyércirok fertőzés esetén


A kombinációhoz minden esetben 0,1 l/ha FixPro nedvesítő hozzáadása javasolt.

Légköri szárazság esetén, fejlett, megvastagodott levélfelületű gyomnövények esetében 3-4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával tudjuk fokozni a hatékonyságot.

A forró nappalok fokozzák a fitotoxikus tünetek kialakulásának veszélyét, nagyon fontos figyelmet fordítani a permetezés időzítésére, amennyiben lehetséges, inkább a kora reggeli vagy késő délutáni időszakra ütemezve.

Az ElumisPeak tulajdonságai:

 • három hatóanyag együttműködése, széles gyomirtási spektrum
 • posztemergens készítmény, rugalmas időzítés a kukorica hét leveles koráig
 • tartamhatás kétszikűek ellen
 • tág dózisintervallum, területre formálható adagolás
 • fenyércirok elleni hatékonyság, 60 g/ha nikoszulfuron kijuttatási lehetőség
 • alkalmas osztott kezelésre is (1,3 + 0,7 l/ha Elumis)
 • kiemelkedő szelektivitás
 • vetőmagellőállításban is használható
 • hármas kombináció, különböző hatásmechanizmus – rezisztenciatörés
 • olajos formuláció a tökéletes felszívódás és hatékonyság érdekében
 • kiváló esőállóság
 • praktikus kengurucsomagolás, egy flakon 3 ha gyomirtásáraTóth Csantavéri Szilvia,
Syngenta Kft.


Bővebben a Syngenta honlapján >>>