Ausztráliában az évelő búzafajtákkal folytatott kísérletek kedvező eredményeket mutattak a talaj takarása és a jövedelmezőség szempontjából – olvashatjuk a sheepcentral.com portálon.

Az Új Dél Wales tartomány Cowra városában működő kutató állomás szakemberei 10-15 éves kutatómunka eredményeként létrehoztak több évelő búzafajtát, illetve azok fűfajokkal keresztezett hibridjeit, amelyek jól alkalmazkodnak az ausztrál klímához.

Ezeknek hibrideknek a nemesítési alapanyagait többnyire külföldről hozták be.

Az évelő búzafajták és hibridek hasznosítási lehetőségei Ausztráliában

Az évelő búzafajták és hibridek hasznosítási lehetőségei Ausztráliában – Fotó: Pxfuel

Tudományos kutatók és a termelés irányítói egyetértenek abban, hogy évelő növényeknek a vetésforgóba történő beépítése, vagyis a kevesebb talajbolygatás, határozottan segíti a szénkészlet visszatartását, és csökkenti az eróziót, ami különösen veszélyezteti a gyenge minőségű, helyi talajok termőképességét.

Amint Richard Hayes, vezető kutató elmondta, az évelő búzafajták és fűhibridek a szemtermést tekintve nem versenyezhetnek az egynyári búzafajtákkal, de jóval igénytelenebbek az utóbbiaknál, négy éven keresztül takarják a talajt, és többek között legelőfűként is hasznosíthatók, tápértékük pedig hüvelyesekkel kiegészítve teljesen elfogadható.

A cowrai kutató állomás ebben az évben fejez be egy új programot, amely az új nemesítésű hibridek alapján ideális arányú szem- és szénatermést ígér a helyi állattartók számára.