2018 ősze soha nem látott hosszúságú és szárazságú volt. Akkor azt gondoltuk, hogy ez egyhamar nem fog megismétlődni. Aztán 2019 majdnem lemásolta az előző ősz időjárását. Hasonló, vagy sok helyen szárazabb időjárás következett és októberben rekordokat döntögető hőmérséklet volt. Mi ennek a következménye?

A korábban kiszórt, levélen keresztüli hatással nem vagy csak alig rendelkező preemergens vagy korai posztemergens készítnények hatása nem érte el az elfogadható szintet és erős gyomosodás indult el, illetve a már kikelt gyomok megerősödtek. Ilyen gyomok elsősorban a nyári gyomok közül a libatop fajok, pásztortáska, zsombor fajok. Mit kell és lehet tenni ellenük?

Mivel az időjáráselőrejelzés a jövő hét végéig nem mond jelentős lehűlést (fagyokat), ezért a nyári gyomok még sokáig vizet, tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől. Az őszi gyomok (pl. pásztortáska, zsombor fajok) viszont nem fognak elfagyni, jelentős részüket tavasszal nem lehet már hatékonyan gyomirtani. Ezért most még ősszel kell ezeket a problémákat megoldani.

Mi lehet a megoldás?

A megoldás a Belkar™ repce őszi gyomirtó készítmény.

gyomirtás

Belkar hatása pásztortáska ellen a kezelést követő 49. napon. Novaj, 2016.

Mit ad Önöknek ez a termék?

• Rendkívül széles hatásspektrum a magról kelő kétszikű gyomok ellen.
• Hatékony megoldás a keresztesvirágú gyomok ellen.
• Kíváló hatás a melegigényes, nyári gyomok ellen.
• Bármilyen repcében használható.
• Hatásához nincs szükség csapadékra.
• Nincs utóvetemény-korlátozás.

A készítményt őszi káposztarepcében lehet felhasználni ősszel, posztemergensen a repce 6-8 leveles állapotában 0,5 l/ha dózisban, a gyomok 2-8 leveles állapota között, évente 1 alkalommal.

növényvédőszer

Belkar hatása fehér libatop ellen a kezelést követő 30. napon. Novaj, 2016.

Érzékeny gyomfajok: szikfű-, pipitér-, csorbóka-, aggófű-, árvacsalán-, tarsóka-, gólyaorr-, gémorr-, füstike- nefelejcs fajok, pipacs, galaj, zsombor, pásztortáska, kék búzavirág, vadrepce, libatop-, szerbtövis-és keserűfű fajok, parlagfű, selyemmályva, varjúmák.

A készítmény a vetésváltást érdemben nem befolyásolja. Betakarítást követően bármilyen kultúra vethető illetve palántázható. A keverhetőségről felhasználás előtt tájékozódjon a Corteva Agriscience területi képviselőinél, szaktanácsadóiknál. Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

A Belkar™ kiválóan alkalmas a rosszul sikerült alapkezelések után előjövő akár melegigényes, akár őszi gyomok elleni védekezésre.

Papp Zoltán
herbicid termékmenedzser
Corteva Agriscience