A repce ára mélyrepülésbe került.

A repce ára mélyrepülésbe került. Fotó: 123rf.com

Néhány héttel ezelőtt még Európában és világszerte a repce égbe szökő árai aggasztották az állattartókat, mára viszont az árak terminüzletekben 490 euró alá zuhantak tonnánként, ami átlagosan 55 eurós, egyes esetekben ennél sokkal nagyobb árcsökkenést jelent – olvashatjuk az agrarheute.com hírportálon.

Ez annak ellenére történt, hogy a globális készletek kimerültek, és a nagy raktárak nagy része az új termésig csaknem üresen áll.

Nemzetközi elemzők szerint az árzuhanás oka az amerikai szója árának a várható drasztikus csökkenésében és a szójaolaj biodízellé történő feldolgozási arányának megváltozásában keresendő,

de jelentősen hozzájárult ahhoz – az évi európai és észak-amerikai betakarítás végéhez közeledve – a repcetermés erősen felfelé korrigált várható eredménye is. Az EU-27 együttes repcetermése jelenleg 17,2 millió tonnára becsülhető, ami kereken egymillió tonnával meghaladja a korábbi előrejelzést.

A szójaárak szintén csökkenő tendenciát mutatnak, néhány nap alatt 11 százalékkal estek vissza, éspedig a korábbinál, illetve tervezettnél nagyobb mennyiségű szójaolaj biodízel célú hasznosítása miatt.