A klímaváltozás egyik sajnálatos következménye, hogy a klasszikus „pannon régió” eltűnőben kezd lenni. A búza, árpa és egyéb kalászos fajták, valamint a repce nemesítésében ezért már nem csak a magasabb terméspotenciál kell, hogy cél legyen, hanem a betegség ellenállóság mellett az aszálytűrés és stressztolerancia is elsődleges szempont.

Ezeknek a kihívásoknak törekszünk megfelelni most is – mint ahogyan tettük azt működésünk kezdete óta – úgy, hogy a legmodernebb, hazánk adottságainak leginkább megfelelő fajtákat kínáljuk.

Őszi búza

Az RWA őszi búza fajtái közül kiemelendő a két újdonság, amelyek nemcsak Magyarországon, de egész Európában újak, hiszen friss regisztrációval rendelkeznek.

őszi búza kalász

Nagy termőképességű és prémium minőségű búzafajták az RWA-tól – Fotó: RWA

  • A Campesino fajta tar kalászú, közép-korai érés idejű, rendkívüli terméshozammal rendelkező, euro minőségű búza, amely az előző évi kísérletekben rendkívüli agronómiai tulajdonságaival is felkeltette a figyelmet a kimagasló terméseredménye mellett.
  • Az Obiwan nevű búza újdonság egy szálkás típusú, igazi mindenes. Egy korai érésű, kivételes állóképességű, kiemelkedő termőképességű, minden termőhelyre javasolt euro minőségre képes fajta.

Ezen kettő újdonságunkon kívül kínálatunkban szerepel természetesen a már ismert Klima és Lg Ascona, amelyek már az elmúlt években bizonyítottak a bőtermő búzát kereső termelők körében. A prémium minőségi szegmensben az Emilio és Bernstein a kettő legkedveltebb fajta nem csak a gazdálkodók körében, hanem a malmok is körében is, kimagasló sütőipari paramétereik miatt.

Őszi árpa

Őszi árpában is tudunk újdonságokkal szolgálni a jól bevált fajták mellett. Az egyik ilyen az RWA Magyarország kizárólagos forgalmazásában levő SU JULE névre hallgató hatsoros takarmány árpánk, amely szintén a legújabb genetika, elődei jó tulajdonságát tovább örökítve, gyengeségeiket kiküszöbölve biztosítja a magasabb termésszintet.

Kettő új árpafajta is elérhető: KWS Donau és SU JULE – Fotó: RWA

A szintén cégünk kizárólagosságában lévő, már jól ismert KWS Scala mellett újdonság a KWS Donau, amely még jobb osztályozottsági mutatóival és még magasabb hektoliter súly stabilitásával méltó utódja a Scala sörárpának. Természetesen a sörgyárak által elfogadott maláta fajta.

Repce

Őszi káposztarepce vetőmagok tekintetében manapság mindenhol a genetikai hátteret halljuk vírusos és egyéb gombabetegség ellenálló tulajdonságokat kiemelve. Cégünk, GSEED márkanév alatt már 2019-ben biztosított a magyar gazdálkodók számára, a legtöbb nagy nemesítőház előtt, genetikailag TuYV, azaz tarlórépa-sárgaság vírus- és fóma-rezisztens repce hibridet, az ANNISTON-t a korai éréscsoportban. Ennek a genetikai vonalnak a másik képviselője kínálatunkban, a közép éréscsoportban az AURELIA. Hibrid kínálatunk közép-késői képviselője a KWARK nevű hibridünk, amely a posztregisztrációs kísérletekben is, az élmezőnyben végezve rendre bizonyítja megbízhatóságát mind termés szint, mind betegség ellenálló képesség tekintetében.

repce

Megbízható és betegség-ellenálló repcehibiridek – Fotó: RWA

Összegezve a kínálatunkat, a legmodernebb, legújabb genetikájú fajtákat, hibrideket kínáljuk partnereink részére idén is a legfontosabb őszi vetésű kultúrákban, ahogy tesszük azt 25 éve, az Önök szolgálatában.

Felhívnánk a termelők figyelmét arra, hogy az RWA Magyarország Kft. az előszezoni repce árlista mellett, előszezoni kalászos árlistával is megjelent a piacon, tehát a 2021-22-es őszi szezonra már meg tudják jelenlegi és leendő partnereink vásárolni a szükséges vetőmagokat.

Bővebb információért látogassanak el honlapunkra vagy keressék értékesítő kollégáinkat!

www.rwa.hu