A napraforgó továbbra is az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, a kiemelkedő stressztűrő-képessége miatt 2018-ban több mint 600.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon. Az időjárás kedvezett a termesztésének, amit jól mutat, hogy a betakarított országos termésátlag kiemelkedő, 3 t/ha körül alakult.

Az 1936-ban alapított EURALIS az egyik legnagyobb és legsikeresebb szereplője a francia mezőgazdaságnak, több mint 60 éve állít elő vetőmagot a legmagasabb minőségben. Sikerének záloga a hosszú évek tapasztalata mellett a folyamatos megújulás és innováció.

Európa egyik meghatározó napraforgónemesítő cége az EURALIS résztulajdonába álló SOLTIS, ami – többek között – Magyarországon, Zsombón is üzemeltet kísérleti állomást. A nemzetközi és a hazai fejlesztési kísérletek lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy eltérő termesztési viszonyok között vizsgáljuk meg a hibridjeink teljesítményét.

Euralis

Az EURALIS több mint 60 éve állít elő vetőmagot

Nemesítési munkánk sikerét mutatja, hogy az új generációs hibridjelöltjeink közül több az elmúlt 2 évben a NÉBIH hivatalos fajtaminősítési kísérleteiben, éréscsoportján belül a legmagasabb termést elérve első lett.

Fontos számunkra, hogy minden új hibridünket a bevezetés előtt előzetesen Magyarországon teszteljük és csak azok kerülhetnek be a kínálatunkba, amelyek stabilan kiemelkedő termésre képesek a hazai viszonyok között.

A hazai napraforgó-termesztés közel 90%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a nemesítés során a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi. A Clearfield® gyomirtási technológiát használók köre évről- évre csökken, de a hazai termelőknek még mindig egy jelentős része elégedett a bevált technológiával és keresi a hozzá tartozó hibrideket.

Számukra ajánljuk az LO (linolsavas) korai éréscsoportba tartozó ES NOVAMIS-t, ami évek óta az egyik legkorábbi napraforgó a hazai piacon. Erőssége az átlag feletti alkalmazkodóképesség és stressztűrés. Gyengébb adottságú területeken, kevésbé intenzív technológiával is magas termésátlag érhető el vele.

Szintén ebbe a csoportba tartozik az ES EUROMIS, aminek a legfőbb jellemzője a kiemelkedő évjárati stabilitás. Azok, akik évek óta termesztik nem csalódtak benne, mert az elmúlt évek eltérő időjárási viszonyai között is bizonyította magas termőképességét. Intenzív termesztési körülmények között 4 t/ha feletti termésre képes, de jól tolerálja az átlagos vagy ettől szerényebb körülményeket is. A szádor ”A-F” rasszaival szemben rezisztens.

Euralis

A Clearfield® gyomirtású kínálatunkból kiemelkedik az ES GENERALIS. Korszerű, nagyon jó betegségellenálló képességgel rendelkező, középkorai éréscsoportba tartozó LO hibrid, ami a Magyarországon ismert összes szádorrasszal szemben rezisztens. Bevezetése óta sok termelő számára bizonyította kimagasló termőképességét, ami átlag feletti olajtartalommal párosul. Intenzív technológia mellett felveszi a versenyt a legjobb vetélytársakkal is.

Euralis

A herbicidtoleráns napraforgóvetőmag-piacon az legfontosabb változás a termelők körében egyre népszerűbb Clearfield Plus® (CLP) technológia 2016-os bevezetése volt. Az EURALIS innovatív nemesítőként az elsők között ismerte fel a technológia előnyeit és így azon kevés cég között voltunk, akik már 2016-ban kínáltunk és értékesítettünk CLP hibrideket a magyar termelők részére. Jelenleg a portfóliónk meghatározó részét ez a szegmens teszi ki.

Az egyik legelső CLP hibrid volt a hazai piacon az ES GENESIS. Korai napraforgó, aminek a fő erőssége a kiemelkedő stabilitása mellett a magas termőképesség. Átlagon felüli stressztűrése miatt gyengébb adottságú területeken is eredményesen termeszthető. Az egyik legkorábbi a Magyarországon forgalmazott CLP hibridek között, ami eredményeképpen általában kémiai beavatkozás nélkül a legelsők között takarítható be.

2017-ben vezettük be az ES KAPRIS LO napraforgónkat. Korai éréscsoportba tartozó hibrid, amit a magas termőképesség mellett az átlag feletti Sclerotinia tolerancia és a kimagasló herbicid szelektivitás jellemez. Kezdeti fejlődése kiemelkedően jó, a szádor ”A-G” rasszaira rezisztens.

Azok számára, akik kevésbé intenzív körülmények között gazdálkodnak, de fontos számukra a CLP technológia, ajánljuk az ES AGROPOLIS LO hibridet. Félintenzív, középkorai napraforgó, ami fő erőssége az átlagon felüli alkalmazkodóképesség és stressztűrés, ami kevésbé kedvező viszonyok között is biztosítja a termelők számára a megfelelő és biztos jövedelmezőséget. Kezdeti fejlődése, herbicid szelektivitása átlagon felüli. Szádorral fertőzött területeken is termeszthető, mivel a Magyarországon ismert összes rasszal szemben rezisztens.

Loris

Az elmúlt szezonban sikeresen mutatkozott be a magyarországi piacon az egyik legnagyobb termőképességű napraforgónk, az ES LORIS. Clearfield Plus® gyomirtású LO hibrid, amely már a magyarországi regisztrációs kisérletekben is megmutatta, hogy felveszi a versenyt a piacvezető konkurens hibridekkel, sőt meg is előzheti azokat, és megfelelő technológia esetén rekordtermésre képes.

Kiemelkedő képességeit jól mutatja, hogy terméseredményei alapján a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, éréscsoportjában 2015-ben és 2016-ban 2., 2017-ben 1. helyezést ért el.

Középkorai, intenzív körülmények között nagyon magas termésre (Lánycsók 6,13 t/ha 2017 demo eredmény) és kimagasló olajtartalomra képes napraforgó. Kiemelkedő alkalmazkodóképesség, évjárati stabilitás és átlagon felüli betegséggel szembeni tolerancia jellemzi, a szádor ”A-G” rasszaival szemben rezisztens.

Euralis

Euralis

Fontos része a kínálatunknak a magas-olajsavas (HO) CLP csoport, ahol 2018-ban is több hibridet ajánlunk a termelők figyelmébe.

Az ES POETIC Magyarországon az egyik legelsőként köztermesztésbe került magas-olajsavas CLP napraforgó hibrid volt, ami már évek óta bizonyítja, hogy helye van a magyar piacon. Megbízható termésszint és stabilitás jellemezi, amihez átlag feletti olajsav- tartalom párosul.

Az ES SELENIC a Magyarországon ismert összes szádorrasszal szemben rezisztens középkorai, HO napraforgó. A magas termőképessége mellett, átlag feletti kaszattömeg jellemzi. Stressztűrése nagyon jó, emiatt a gyengébb adottságú területeken is eredményesen termeszthető.

Az ES ELECTRIC középkorai, a szádor ”A-F” rasszaival szemben rezisztens hibrid, átlag feletti olajtartalommal. Betegség ellenálló-képessége nagyon jó, herbicid toleranciája kiemelkedő.

Azok számára, akik a hagyományos gyomirtású magas- olajsavas napraforgó hibrideket kedvelik, ajánljuk újdonságunkat az ES IDILLIC-et, ami 2017-ben Franciaországban piacvezetőként, a legnagyobb mennyiségben értékesített HO hibrid volt. Korai napraforgó, kiemelkedő termőképességgel, de stabilitása miatt kevésbé intenzív körülmények között is magas termésre képes.

Magyarországon egyre növekszik az igény az un. Express- toleráns® (tribenuron-metil hatóanyagra toleráns ) napraforgó hibridekre.

Az EURALIS idei kínálatában, mind az LO, mind a HO szegmensben is tudunk hibrideket ajánlani azon termelők számára, akik az ilyen típusú napraforgókat keresnek.

Az ES ARCADIA az EURALIS első Express- toleráns® napraforgója 2016 óta elérhető a termelők részére. Szádor rezisztenciája, stressztűrése kiemelkedő, ezért azoknak ajánljuk, akik az átlagnál gyengébb termesztési viszonyok között is eredményesen akarnak LO napraforgót termeszteni.

Az idei szezonban mutatkozik be újdonságunk az EURALIS első Express-toleráns magas-olajsavas napraforgó hibridje az ES AROMATIC SU. A hibridet a kiváló kezdeti fejlődési erély és az átlagfeletti stressztűrés jellemzi. A hazai kísérletek alapján kevésbé intenzív körülmények között is eredményesen termeszthető. Az összes Magyarországon ismert szádorrasszal szemben rezisztens.

Összegezve a leírtakat: az EURALIS kínálata a nemesítőházak közül az egyik legszélesebb, bármilyen hasznosítási irányú vagy gyomirtási technológiájú napraforgót keres, a kínálatunkban megtalálhatja azokat a korszerű hibrideket, amelyek termesztésével maximalizálhatja a nyereségét és minimalizálhatja a termesztés kockázatát.

Aktuális tavaszi vetőmag katalógusunk itt tölthető le.

Euralis

Balogh László
junior product manager
www.euralis.hu