A búza nemesítésével és genetikai feljavításával foglalkozó kínai tudósok a Huang He folyó völgyében végzett kísérletek alapján megállapították, hogy a búzavetések szalicilsavas permetezése hatékony védelmet nyújthat a hőstressz ellen, amely egyébként több országban jelentős termésveszteséget okoz – olvashatjuk az agroxxi.ru orosz nyelvű hírportálon.


A hőstressz csillapítására korábban növekedésszabályzókat (poliaminokat, trehalózt és abszcizinsavat) alkalmaztak, amelyek drágák voltak és nem eléggé hatékonyak. A fent említett, kilónként mindössze 8 dollárba kerülő szalicilsav növeli a stressztűrő képességet, és gátolja a kapcsolódó enzimek aktivitását, így elkerülhető a sejthalál, amelyet a hő hatására aktivizálódó endogén etilén indít el stresszkörülmények között.

búza

A szalicilsav növeli a stressztűrő képességet – fotó: Pixabay

A szalicilsavat literenként 0,1 mmol töménységű desztillált vizes oldatban, a kalászhányás időszakában, 5-10 nappal a virágzást követően permetezték ki.

Ennek hatására a szemek szárazanyag-tartalma növekedett, a hőstressznek betudható termésveszteség pedig jelentősen csökkent.