Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát. Az idei év időjárása szinte minden zöldség-gyümölcsfélénél 2-3 héttel korábbra hozta a betakarítást. Érdekes módon a sárgarépa esetében az időjárásnak éppen ellenkező hatása volt, mivel a szeptemberi aszályos időszak lelassította a répatestek növekedését, így később kezdődött az ipari sárgarépa betakarítása – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

Az ország jelenlegi sárgarépa-termőterülete markánsan, mintegy 50 százalékkal – 600 hektárral – megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak. Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legmagasabb minőségű termékek kerülhetnek.

A feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek.

Figyelembe véve, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok duplájára emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget, az országban megtermelt összmennyiség elérheti majd akár a 100 ezer tonnát is.

répa

A következő években jelentősen megnőhet a sárgarépatermelés – fotó: Agroinform.hu

Az elmúlt két évben az érsekhalmi sárgarépa-feldolgozó üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre, és további beruházásokat terveznek. 2018-ra az Austria Juice Hungary Kft. répa projektje 220 hektárra fejlődött fel, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési felület. Terveik szerint 2025-ig mintegy 600 hektárra futna fel a sárgarépa termeltetési és feldolgozási projektjük. A vállalat hosszú távú termelési lehetőséget kínál elsősorban Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.

A sárgarépa-termelés világviszonylatban dinamikus fejlődést mutat, az utóbbi években mintegy 1,1 millió hektáron közel 43 millió tonna sárgarépát termeltek. A sárgarépa sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható. Legfontosabb beltartalmi értéke a béta-karotin, ami elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Friss termékként, fagyasztva és salátamixek alkotóelemeként is fogyaszthatjuk, de újabban gyorsan emelkedik az ivólégyártás is. A sárgarépa a bébiételek egyik legfontosabb alapanyaga is.