A fenntartható talajművelést segítő diagnosztikai eljárást és mesterséges intelligenciát is használó döntéstámogató rendszert dolgoz ki európai uniós forrás igénybevételével a szegedi Karotin Kft – írja az MTI.

Czakó Iván, a cég vezető kutatója az 545 millió forintos költségvetésű K+F projektet bemutató szerdai rendezvényen kifejtette, világszerte jelentős problémát jelent a talajpusztulás. A Föld talajának mintegy fele degradálódott az elmúlt 150 évben, az európai talajok 60-70 százaléka leromlott állapotú.

Az új Közös Agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést, a talaj regenerációjának elősegítését, és erre sarkallja a termelőket az inputanyagok rendkívüli áremelkedése is – mondta a szakember.

A 2025 tavaszáig tartó, 309 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt célja:

  • a talajegészség javítása,
  • a degradálódás visszafordítása,
  • a fenntartható talajgazdálkodás,
  • a talajvédelem elősegítése.

Ennek érdekében a fenntartható talajművelést segítő döntéstámogató szaktanácsadási rendszert alakítanak ki, amely modern, gépi tanulást alkalmazó algoritmusokon alapul – tudatta a kutató.

Az új Közös Agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést

Az új Közös Agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést – Fotó: Pixabay

A megoldás nagy méretű, országos lefedettségű alapadatbázist használ, amelyet a Magyarországon előforduló különböző talajtípusok széles körű, különböző művelés és mikroklimatikus viszonyok melletti vizsgálatával alakítanak ki. A talaj kémiai, fizikai, biológiai és művelési jellemzőit saját területeken és mintafarmokon a precíziós gazdálkodás eszközparkjára is építő helyszíni méréssekkel és távérzékelési módszerekkel rögzítik. Több éven át nagyparcellás és egész táblás kísérleteket végeznek, a gépi tanulásnak köszönhetően pedig az adatbázis bővülésével az előrejelzések minősége folyamatosan javul, majd egyre komplexebb és megbízhatóbb szaktanácsokkal képes ellátni a termelőket – hangsúlyozta Czakó Iván.


Vizsgálják DNS-szekvenálással a talajlakó kolóniák mikrobioloógiai jellemzőit is, így a szaktanácsadási rendszerekből eddig lényegében kimaradó, célzott mikrobiológiai készítmény-tanácsadásra is lehetőség nyílik – ismertette a szakember.

A talaj komplex állapotára, egészségére utaló új mutatók alapján a helyes és fenntartható talajművelési megoldásokat, baktériumtrágyázást, takarónövény-fajta és -keverék felhasználást is képesek majd javasolni – közölte a kutató.