Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 95,3 ezer Ft/t (16 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánybúzáé 91,7 ezer Ft/t (18 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve), a takarmánykukoricáé 96,8 ezer Ft/t (5 százalékkal volt kevesebb az előző évhez képest) volt március első hetében – írja jelentésében a Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A határidős jegyzések további árcsökkenést vetítenek előre.

Búza

Az AKI jelentés alapján az USA agrárminisztériuma (USDA) márciusi előrejelzésében tovább növelte a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést, ugyanis Kazahszánban, Ausztráliában, Indiában, Argentínában és Brazíliában is a korábbinál becslésekhez képest nagyobb termésre számítanak. Ezzel párhuzamosan Az USDA a globális felhasználás emelkedésére is számít elsősorban Indiában az élelmiszer- és vetőmagcélú, valamint az ipari felhasználás, Kazahsztánban pedig a takarmánycélú felhasználás növekedése miatt.

Az előrejelzés szerint a Kazahszánból, Ausztráliából és Brazíliából származó export emelkedése bőven ellensúlyozza Argentína és India alacsonyabb kivitelét.

A várakozások idén sem szakad meg az évek óta tartó csökkenő tendencia és a világ búzakészletei 267 millió tonnára szűkülhetnek.

Idén a várható globális búzatermés mennyisége meghaladja a tavalyit – Fotó: Pixabay

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint március első hetében az alábbi termelői árak voltak jelemzőek:

  • étkezési búza 95,3 ezer Ft/t (áfa és szállítási költség nélkül)
  • takarmánybúza 91,7 ezer Ft/t

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi és szeptemberi tőzsdei elszámolóára egyaránt 6000 forinttal 91 ezer és 92,5 ezer Ft/t-ra csökkent február 27. és március 10. között.


Kukorica

Az USDA márciusi jelentésében a világon várható 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermést lefelé korrigálta és úgy kalkulál, hogy a globális kereskedelem 180 millió tonnára csökkenhet, ugyanis az Argentínából és az Amerikai USA-ból származó alacsonyabb exportot csak részben ellensúlyozza Brazília, India és Ukrajna nagyobb kivitele.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 96,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március első hetében.

A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése február 27. óta 3000–5000 forinttal csökkent: a májusi 101 ezer, a júliusi és a novemberi 99 ezer, a decemberi 101 ezer Ft/t volt március 10-én.

Olajnövények

Az AKI adatai alapján március első hetén áfa és szállítási költség nélküli áron

  • az ipari napraforgómag termelői ára (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 190,1 ezer Ft/t (26 százalékkal csökkent az elősző évhez képest),
  • a repcemagé 213,6 ezer forint/tonna (21 százalékkal kevesebb,
  • a szójababé 193,3 ezer forint/tonna (21 százalékkal kevesebb),
  • a full-fat (extrudált) szóját (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) termelői ára 267 ezer Ft/t (17 százalékkal magasabb) volt.

Az Oil World februári előrevetítésében 375 millió tonna szójababtermésre, 78,3 millió tonna repcemag- és canolatermésre, 53 millió tonna napraforgómag-termésre számít világszinten a 2022/2023. gazdasági évben. Várhatóan a szójabab- és a repcemagtermés magasabb lesz, mint az előző évben, a napraforgónál viszont 9 százalékos visszaesést jósolnak az elemzők.

Indexkép: Pixabay