2024. június 6-án a korai őszi árpákkal elindult az idei betakarítási szezon. A rendkívüli időjárás következtében ilyen korai ez az időpont – mondta köszöntőjében Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette, hogy az elmúlt évek tapasztalata rávilágított arra, hogy a magyar gabonát meg kell tudnunk különböztetni a harmadik országokból, főleg Ukrajnából beérkező búzákkal szemben, és ennek egy lehetősége van, hogy mi jó minőségű gabonát termelünk.

Bene Zoltán

Bene Zoltán – Fotó: Agroinform

Bene Zoltán a Karintia Kft. ügyvezetője Újra érték a minőség című előadásában kiemelte, hogy a megváltozott körülményekre a megfelelő reakció az alkalmazkodás. Mivel keletről jellemzően alacsonyabb minőségű gabona érkezik, ezért a megváltozott piaci körülményekre nem mennyiségi választ kell adni a magyar gazdáknak, hanem minőségit, és prémium minőséget ígérő fajtákat vetni. Ezek közül is kiemelte a durumbúzát, amely nemcsak árelőnnyel rendelkezik, de Olaszországban jelentős kereslet van rá.

Újra érték a minőség című előadás prezentációja itt érhető el.

Németh Lajos, meteorológus Klímaváltozás számokban – Mi lesz veled időjárás? Mi lesz veled éghajlat? című előadásában először az idei rekordokat sorolta: Magyarországon a 8,19 °C-os átlaghőmérsékletével a valaha volt legmelegebb február lett az idei, majd a legmelegebb tavasz következett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legcsapadékosabb év 2010 volt, majd rögtön utána következett a legszárazabb év 2011.

Németh Lajos

Németh Lajos – Fotó: Agroinform

Bemutatta, hogy a klímaváltozás hatására az előrejelzések szerint minden évszak melegedni fog, de a nyár és az ősz kiemelten. Várhatóan növekszik majd a hőség és a forró napok száma, gyakoribbá válnak a hőhullámok, hőségriasztások. A nyár inkább aszályos lesz, a tél viszont csapadékban gazdag, de várhatóan a csapadék intenzitás növekedni fog.

Klímaváltozás számokban – Mi lesz veled időjárás? Mi lesz veled éghajlat? című előadás prezentációja itt érhető el.

Bognár István, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága szenior üzletfejlesztési menedzsere Piaci pillanatkép aratás előtt – Stabilizálódhat-e a növénytermesztés helyzete év végéig? című előadásában először sorra vette az Európai Unió gabonatermesztésének jellemzőit és kihívásait, a magyar versenyképességet, valamint a hazai növénytermesztés potenciáját és exportlehetőségeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a termelési költségek Magyarországon emelkedtek a legjobban, amelyet három fő tényező indukált: az energiaár-robbanás, az infláció és a forint gyengülése az euróval szemben.

Bognár István

Bognár István – Fotó: Agroinform

Előadásában elemezte az idei időjárási anomáliák hatását a terméskilátásokra és bemutatta, hogyan alakulhatnak a terméshozamok és a terményárak.

Piaci pillanatkép aratás előtt – Stabilizálódhat-e a növénytermesztés helyzete év végéig? című előadás prezentációja itt érhető el.

Csontos Attila, a Júlia Malom Kft.  ügyvezetője a "Minőségi búzatermesztés jelentősége" című előadásában részletesen bemutatta a legmagasabb áron és a biztosan eladható búzákat, valamint az ezekhez tartozó minőségi jellemzőket. Kitért a gyengébb minőségi búzákra és fajtaproblémákra is.

Csontos Attila

Csontos Attila – Fotó: Agroinform

Minőségi búzatermesztés jelentősége című előadás prezentációja itt érhető el.

A minőségi gabonaelőállítás kihívásairól beszélgetett Csontos Attila, a Júlia Malom Kft.  ügyvezetője,  Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője, Németh Lajos, meteorológus és Széplaki Tamás, gazdálkodó.

Kalászos növények – fókuszban a minőség Agroinform webinárium résztvevői

Kalászos növények – fókuszban a minőség Agroinform webinárium résztvevői – Fotó: Agroinform

A teljes Kalászos növények – fókuszban a minőség Agroinform webináriumot itt tudod visszanézni:

Lóerőkkel támogatott minket a Petrányi Autó:

Indexkép: Shutterstock