"Gazdaságunkban 1100 hektár teljes területből közel 300 hektár repce van a vetésforgónkban, így elmondhatjuk, hogy jelentős területen termesztjük ezt a nagy odafigyelést és szakértelmet igénylő kultúrát. Ebben az évben sajátos volt a repce helyzete. Ugyanis a repce stabil gazdasági mutatói alapjaiban sérültek idén" – fűzte hozzá Makai Sándor.

Átlagos években 3-4 tonna repceterméssel számolhattunk, ám az idei évben ennek a termésnek a felét, vagy felét sem sikerült betakarítani. Tetőzte a bajt, hogy mivel nagyon jó árat kínáltak ősszel repcére, sokan lekötöttek nagy mennyiségeket. Nagyon sokan rosszul jártak, akik korán lekötötték a termésüket, de jóval kevesebbet tudtak betakarítani.

egyenetlen repceállomány

Nagyon egyenetlenül fejlődött idén a repce – fotó: Water&Soil

"Az elmúlt évek tükrében sajnos kijelenthetjük, hogy az időjárási anomáliák miatt aszálygócok alakulnak ki a régiónkban a repce standard, klasszikus és optimálisnak mondható vetésidejében, azaz augusztus 20. és szeptember 15. között. Ebben az évben nagyon szélsőséges időben, október végén kaptuk az első esőt, ami miatt jelentősen megcsúszott az állomány kelése.

Ez eredményezte azt a szomorú tényt, hogy kelésdinamikáról nem is lehetett beszélni. Hiába került a vetőmag gondosan előkészített magágyba, és hiába lett a legkorszerűbb csávázószerrel megtámogatva, amikor tudott egy kis nedvességre szert tenni, akkor elkezdett csírázni.

Azonban ez a nedvesség csak a csírázáshoz volt elegendő, és ahhoz nem, hogy növény fejlődjön. Mindezek tükrében, teljesen sajátos módon ritkultak ki az állományok, amit természetesen nem lehetett előre megjósolni. Jellemző lett az állományunkra a heterogenitás, hiszen nem egyszerre keltek a növények és azon belül is nagy lett az állománysűrűség szórtsága.

Nyilvánvalóan a késői kelés kitolta a gyomirtást, és minden más növényvédelmi beavatkozást is az optimális időből. Ráadásként több új repcekártevő is megjelent az elmúlt években, miközben a rovarölő szerek mennyisége és minősége is egyre korlátozottabb.

Sajnos mindezen kedvezőtlen hatásokból okulva mostantól fokozottan igaz az, hogy a terméskiesést is ki kell számolni, és átgondolni, hogy mi az a határérték, amely mellett szabad még repcét termeszteni és ami után már nem, vagy muszáj minimálisan ezt a terméskiesést pótolni valahogyan, a korábbiakhoz képest új támogatással, új készítményekkel.

Két éve ismerkedtem meg a Water&Soil márkával és termékükkel, a Water Retainer VízŐr® készítménnyel, amikor egy növényvédő szert forgalmazó cég elhozta hozzám a termékeit, és beállítottunk egy kísérletet.

Vízőr hatása repcében

A kísérletben részt vevő parcellákon jól látszik a különbség (balra: kontroll, jobbra: VízŐrrel kezelt repce) – fotó: Water&Soil

Már az első kísérletnek is nagyon szép eredményei voltak!

– számolt be tapasztalatairól Makai Sándor.

A Water Retainer, avagy VízŐr® egy organikus talajkondicionáló készítmény.

Általában 3 hónapig fejti ki hatását, amely alatt a VízŐr® szakszerű használatával a talaj, növények számára felvehető vízmegtartó képessége lényegesen megnő.

Ha ezt a kiváló képességet a növények fejlődésének kezdeti időszakában érvényesítjük, a fejlődéshez kapott előny, az így jobban fejlődő gyökérzet illetve a jobb vízellátottság révén a növény egész termesztési időszakában megmarad.

Ennek révén az aszály érdemben kisebb kárt okozhat a növényekben. A növények szélsőséges szárazság esetében akár kétszer annyi időt is képesek átvészelni súlyosabb, károsodás nélkül, vagy kisebb stressz révén, amely előnyük a terméseredményekben is meg fognak látszani, kisebb lehet a terméskiesés.

Amit a VízŐr® biztosan tud – folytatja Sándor –, az az, hogy

heterogén, alacsony csapadékmennyiség esetén, a kipárolgó nedvesség hasznosítása mellett viszonylag homogén, szinte már robbanásszerű kelést és az őszi dinamikus fejlődést tudja biztosítani.

repce

Homogén kelés és dinamikus fejlődés! – fotó: Water&Soil

A termék megtérülésének kérdésében hangsúlyozni kell, hogy nálunk, a dél-alföldi régióban a magas termesztési költségek miatt egyébként is vitatott növény a repce, ám ésszerű gazdasági határok mellett, ha segítjük a növényt abban, hogy a genetikai potenciálját minél jobban ki tudja teljesíteni, akkor még mindig el lehet érni szép eredményeket, a mi régiónkban is.

A VízŐr® működése a talajban és hatásai

A VízŐr® működése és hatásai – fotó: Water&Soil

Az a véleményem, hogy egyre jobban oda kellene figyelni az ország minden területén a Water&Soil Kft. termékére. Érdemes megfontolni azt a támogatást, amit a repce korai szakaszán túl is nyújt: biztonságossá teszi a presserek hatását a gyomirtás során.

A növényvédő szerek biztonságos használatához szükség lenne bemosó csapadékra. A VízŐr® a bemosó csapadék hatását tudja fokozni, illetve biztonságossá tenni, hiszen a mi kísérletünkben is egy klasszikus pre-szer kombinációjában hozta a legjobb eredményt.

A Water&Soil Kft. szakemberei a nálunk beállított második kísérlet során hívták fel a figyelmünket arra, hogy próbáljuk ki a terméket úgy, hogy a kihelyezés során tegyünk mellé egy alap gyomirtó szert is, és valóban

jelentős különbséget tudtunk mérni a kezeletlen területekhez képest.

A Water&Soil Kft. termékeivel kapcsolatosan igaz, hogy a mi ismereteink csak két évesek, mégis meggyőztek minket az eredmények a saját területeinken végzett méréseink alapján. Összességében 50%-kal jobb eredményt tapasztaltunk a megfigyelt területen, és ehhez a VízŐr alkalmazása is hozzájárult. A VízŐr elősegíti a gyomirtási technológia megfelelő működését és a növény folyamatos, kiegyensúlyozott fejlődését, a megfelelően fejlődött, gyommentes állományban pedig nagyobb terméshozam érhető el.

Egyelőre mi csak repcében próbáltuk ki – folytatta –, de nyilvánvaló, hogy minden növénykultúrában létjogosultsága van a helyi termesztési körülmények tükrében.

repce

A VízŐr alkalmazása számszeűsíthető terméstöbbletet eredményezett – fotó: Water&Soil

A betakarítást a fiam, ifj. Makai Sándor felügyelte. A területekről beszállított termény bruttó súlyának szétosztásából a következőket sikerült megállapítani:

A kontroll parcellán 21,52 q/ha volt az átlagosan betakarított termésmennyiség. A VízŐr®-rel kezelt parcellákon az átlagos betakarított termésmennyiség 24,84 q/ha volt,

a kontroll parcellához képest 3,32 q terméstöbblet, ami a jelenlegi körülbelül 20.000 Ft/q repce ár szerint hozzávetőlegesen 66.400 Ft-nak megfelelő terméstöbblet hektáronként.

VízŐr® + Command 48 EC használatával az átlagos betakarított termésmennyiség 31,76 q/ha volt, kontroll parcellához képest 10,24 q terméstöbblet, ami a jelenlegi körülbelül 20.000 Ft/q repce ár szerint nagyjából 204.800 forintnak megfelelő terméstöbblet hektáronként.

Minden gazdálkodónak azt tudom javasolni, hogy csak a saját tapasztalataiban bízzon, és ne legyen rest kipróbálni a készítményt, de még fontosabb, hogy mérje meg az eredményeket és utána vonja le a tanulságokat!

A mezőgazdász embert nem kell megtanítani számolni! A saját mérési eredmények után mindenki el tudja majd dönteni, hogy szabad-e nagyobb területen is kipróbálni és egy minimális kockázatot vállalni ennek a szernek a kedvező hatása érdekében!

Engem a saját számításaim győztek meg arról, hogy az idei évben jelentős területen – a repce 100%-án – fogom használni ezt a terméket azért, mert sokkal jobb eredményeket hozott egy-egy klasszikus gyomirtó szer ezzel a támogatással.

Mindent összegezve úgy látom, hogy elképzelhető, hogy a mi régiónkban a klímaváltozás hatására előbb-utóbb eljuthatunk oda, hogy a csodálatos repcenövénynek gazdasági okokból búcsút kell intenünk. Azonban, amíg az időjárás megengedi, – és ezt idén be is bizonyítottuk – a Water&Soil VízŐr® támogatásával és a növény átgondolt, szakértelemmel történő kiszolgálásával lehet még jövedelmező módon repcét termeszteni."

Water&Soil Kft. logó

Water&Soil Kft.
www.waterandsoil.eu
+36 20 561 9256
info@waterandsoil.eu