Az EU-tagországai március 7-én vagy 8-án döntenek arról, hogy a következő 15 évre a glifozát-tartalmú totális gyomirtó szerek felhasználási engedélyét meghosszabbítják-e. Ha igen, akkor az Európai Bizottságnak, mint végrehajtó szervnek ezt a döntést ki kell hirdetnie – olvasható a topagrar.com oldalon.

Az Európai Élelmiszerügyi Hivatal (Efsa) véleményét tartalmazó dokumentumot az illetékes bizottság decemberben és januárban már megvitatta.  Úgy látták, hogy az újbóli engedélyezésnek nincs semmi akadálya. A német „zöldek” most még egy utolsó rohamra indultak, azt állítva, hogy az élelmiszerekben, sőt az anyatejben is van már glifozát! Ellenőrizték, hogy napi 8 liter sör – csupán csak Németországban előforduló? –elfogyasztása egy 75 kg testsúlyú embernél 0,0031 mg/testúly-kg glifozát-bevitelt jelent. Ez – a mindennél szigorúbb 0, 3 mg német előírással összevetve is – valójában „nulla” (www.umweltinstitut.org)

Schleswig-Holstein gazdaszövetsége utánaszámolt: 800-1000 liter sört kellene meginnunk egyetlen nap ahhoz, hogy a Németországban igen alacsonyan tartott határértéket túllépjük. A négy tizedesjegyen túli eredmény felszorzásával megállapítható, hogy az USA-ban a jóval magasabb határértéknek betudhatóan akár napi 6000 liter sört is megihatnánk, és még nem tennénk ki magunk a glifozát okozta veszélyeknek.

Aki azonban tényleg el szeretné kerülni a rák kockázatát, inkább igyon kevesebb alkoholt -tanácsolják a glifozát-pártiak -., mert a sörben ez az igazi veszély. Már egészen kis mennyiségű alkohol fogyasztása is növeli a rák kockázatát. Gondos orvosaink szerint a férfiak legfeljebb fél liter sört ihatnának naponta, a hölgyek ennek a felét. Ez a 10-15 g alkohol 0,00019 mg glifozátot tartalmaz, amely testsúly-kilogrammra visszaosztva nevetségesen kevés.

Az anyatejnél pedig kár volt a “zöldeknek” hisztériát kelteniük. Feltételezzük, hogy egy csecsemő naponta, testsúly kilogrammonként 170 mm anyatejet fogyaszt. Mint ahogy ezt az egyébként az ő irányukba elkötelezettek által indított ellenőrző vizsgálat (www.gruene-bundestag.de/fileadmin/media) kimutatta: négy tizedesjegyig az eredmény abszolút „nulla” – 0,0000 mg, Jó, hogy nem kell aggódnunk a kicsinyek egészségéért, és még jobb, hogy nem kell utánaszámolnunk: hány ezer liternyi anyatejet kellene meginniuk egyetlen nap ahhoz, hogy annak kellemetlen hatása legyen!

növényvédelem

800-1000 liter sört kellene meginnunk egyetlen nap, hogy a német határértékeket túllépjük – fotó: Shutterstock

A világ egyik legnépszerűbb gyomirtószere a hagyományos őszi-tavaszi munkákon kívül még érésgyorsításra, deszikkálásra is használható. A glifozátot a talajban élő mikroorganizmusok a természetben előforduló alkotóelemeire (ammónia, foszfát, széndioxid és glioxalátok) bontják. A glifozát hatóanyagának átlagos felezési ideje (ami alatt hatóanyagának fele lebomlik) a talajban 45 nap. Viszonylag gyors lebomlása miatt a szer nem halmozódik fel a talajban. Hat hónapon belül a hatóanyag 90 százaléka átalakul természetes összetevőkké. A lebontást végző baktériumokat a szer nem károsítja, ellenkezőleg, foszforforrást jelent számukra. Biztosan nem fogunk megválni tőle!