Az elmúlt évek tendenciája azt mutatja, hogy a kalászos gabonáink gyomirtását egyre többen végzik el még az őszi időszakban a részben megváltozott művelés módnak (forgatás nélküli talajművelés, korábbi vetésidő, stb) köszönhetően.

A gyomkonkurencia korai megfékezése sokat segíthet a kalászosainknak, révén nincs harc a tápanyagért – sajnos a tavaly ősz óta tartó száraz periódus következtében – a talajban lévő nedvességért. Lassan az eddig kialakult gyakorlat is megdől, hogy csak ott végeznek gyomitást ősszel, ahol egyszikűek (pl: széltippan, ecsetpázsit, rozsnok-félék stb.) ellen is fel kell lépni. Számos kétszikű ellen (pl.: veronika-félék, tyúkhúr mezei árvácska, stb.), is érdemes ősszel védekezni.

Jura Ec-vel kezelt

Jura EC-vel kezelt őszi búza Baracska, 2021.03.25. – fotó: belchim.hu

Jura Ec-vel kezelt őszi búza

Jura EC-vel kezelt őszi búza Polgárdi, 2019.03.14. – fotó: belchim.hu

A Belchim Crop Protection által javasolt Jura EC két eltérő hatásmechanizmusú gyomirtó hatóanyag gyári kombinációja. A proszulfokarb gátolja a hosszú szénláncú zsírsavak szintézisét. Kezelés hatására a gyomnövények ki sem csíráznak, vagy deformált csírákat és levelet hoznak, amelyek gyorsan el is pusztulnak.

A diflufenikán hatóanyag pedig a karotinoidok bioszintézisét gátolja. A karotinoidok hiánya a levélszövet fehérítését és a sejtek bomlását okozza, ami különösen az új szövetek esetében megfigyelhető. A diflufenikán a fiatal, folyamatosan növekvő gyomnövények ellen a leghatékonyabb. Kijuttatás után a hosszú tartamhatást biztosít talajon keresztűl is, megfelelő mennyiségű bemosó csapadék esetén.

Jura EC hatékonysága

Jura EC

Felhasználási javaslat:

A Jura EC-t vetés után kelés előtt, vagy kelés után az őszi búza, őszi árpa 3 leveles állapotáig juttassuk ki 4 l/ha dózisban. Magról kelő kétszikűek és nagy széltippannal fertőzött területeken a kezeléseket elsősorban a gyomnövények fejlettségéhez igazítsuk, figyelembe véve a gabonák fejlettségét. A magról kelő kétszikűek szik 2 leveles állapotban, a magról kelő egyszikűek (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje) maximum 1 leveles állapotban legyenek.

A Jura EC-t jól előkészített magágyra juttassuk ki ahol vetőmag legalább 3 cm vastag talaj takarja. A kezelés idején vízzel telített talajok, vagy közvetlenül a vetés után lehulló nagy mennyiségű csapadék a kultúrnövény károsodásához vezethet.

Normál vetésváltás esetén, betakarítást követően, bármilyen kultúrnövény vethető. Lóbab csak a kezelés után 1 évvel vethető!

Jura EC

Használatának előnyei

  • Rugalmas kijuttatás (vetés előtt, kelés után
  • Széles gyomspektrum magról kelő egy és kétszikűek ellen
  • Folyékony formuláció
  • Két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag gyári kombinációja

Tegye próbára Ön is!

U.i.: A cikk megjelenésének időpontjával egyidejűleg várjuk a Jura EC engedélyének módosítást, melyben a hektáronkénti kijuttatható dózis 2,7-4,0 l/ha fog módosulni!!!

 

Németh Tamás
Szakmai vezető
Belchim