A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. Ennek nagy részét konzervipari és mélyfagyasztó vállalatok dolgozzák fel, majd exportálják a világ számos pontjára.

„Az időjárási kihívások nemcsak hazánk termelőit, hanem az összes meghatározó európai országot –Franciaországot, Lengyelországot és Szerbiát – is sújtották a szegmensben. Emiatt kiemelkedő termésre idén sem számíthatunk. Az időjárás évek óta egyre erősebben befolyásolja a termelést, a termés mennyiségét. Idén a hűvös tavasz, a késő tavaszi fagyok nehezítették az első táblák fejlődését, és az átlagosnál lassabban haladt a vetések ütemezése is” – ismertette a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere.

kukorica

Közepes csemegekukorica termésre számítanak a szakemberek (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

A vállalat hagyományos csemegekukorica szakmai napján Pereczes János elmondta: „a korai fajtákat megviselte a kedvezőtlen tavaszi időjárás, de még időben csapadékosra fordult az idő ahhoz, hogy  közepes vagy annál is jobb terméssel kezdődhessen a betakarítási szezon az elmúlt hetekben.”

A szakember kifejtette: a csemegekukorica népszerű termék a fogyasztók körében, a közeljövőben a fogyasztás további növekedésére lehet számítani Európában is. A megfelelő árualap előállítása viszont egyre nagyobb kihívás a termelőknek és feldolgozóknak egyaránt. A biztonságosabb termeléshez szükséges genetikai háttér és minőségi vetőmagellátás biztosítása fontos célunk.”

Hozzátette:„a termelőknél sokat javult a technológiai színvonal,  de a hatóanyagok számának csökkenése tovább nehezíti a munkájukat. A hazai feldolgozóipari kapacitások stabilak, korszerűek, és további beruházásokra is vannak elképzelések, amely azt jelenti, hogy Magyarország európai vezető szerepe továbbra is megmarad ebben az ágazatban. Országunk stabilan a világ legjelentősebb csemegekukorica termelő, feldolgozó és exportáló országai között van.”

csemegekukorica

A Syngenta új csemegekukorica hibrideket tesztel (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

A rendezvényen elhangzott: a Syngenta a világ első számú csemegekukorica nemesítő és vetőmag forgalmazó vállalata, a növény a cég 10 legfontosabb zöldségféléje között van. Az idei európai katalógusban összesen 24 csemegekukorica hibrid van, Magyarországon már 10 fajtát forgalmaznak és további újak tesztelése is zajlik.

„A termeszthetőség mellett nagyon fontos, hogy a csemegekukorica fajták a feldolgozóipari igényeknek legjobban megfeleljenek, azaz esetükben a termésmennyiség és a szemkihozatal is döntő tényező. A nyersanyagot előállítók és feldolgozók munkáját megkönnyíti, ha egy fajta az optimális érettségtől számítva még akár napokon keresztül a területen maradhat minőségromlás nélkül, azaz jó a lábon tarthatósága. Nem elhanyagolható tulajdonság a kukoricacsövek csuhélevéllel való megfelelő fedettsége sem, amely a károsítók ellen jelent természetes védelmet” – mondta a Syngenta csemegekukorica fejlesztőmérnöke.

Óváry Ádám kihangsúlyozta: „Utóbbi azért is rendkívül fontos, mert a kukorica csíkos mozaikvírusos betegsége (MDMV) országszerte egyre több helyen okoz problémát északi irányba húzódva. A korábban a déli megyékre jellemző betegség a szegmens legfontosabb termőterületének számító Hajdúságban is megjelent, és idén már a nem vírusrezisztens fajtáknál gazdasági károkat is okoz. A legkorábbi vetéseknél ma még elkerülhető a jelentősebb víruskártétel,  de hosszabb távon az egyetlen védekezési eszköz a fajtaváltás,  a rezisztens fajták termesztése. A Syngenta nemesítés felkészült az MDMV rezisztens fajták előállítására.”

kukorica hibrid

A kukorica csíkos mozaikvírusos betegsége (MDMV) országszerte egyre több problémát okoz (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

A nemesítési irányok meghatározásánál a magyarországi technológia, a klíma és termékigények alapvető fontossággal szerepelnek, e törekvésünk három új képviselője nemrégiben hazánkban is bemutatkozhatott – tette hozzá Óváry Ádám.

A TYSON középérésű, 80 napos szuperédes hibrid. Növénye erős, sötétzöld, széles levelű és kitűnő szárszilárdságú. A fajtakísérletekben már pályafutása elején kitűnt szárazság- és stressztűrésével és jó alkalmazkodóképességével. Termésbiztonsága átlag feletti, terméspotenciálja megközelíti a jelenleg piacvezető szuperédes GSS8529 fajtáét. Az egyik fő erénye, hogy a kész kukorica betakarításig minőségromlás nélkül sokáig fenntartható a területen. Nagy szemsorszámú, jó ízű, aranysárga szemek és hibátlanul bekötött, vaskos csövek jellemzik, amelyek jó csuhélevél fedettséggel bírnak.

Az ELEMENT 82 napos, középérésű, normálédes hibrid. Alkalmazkodóképessége a magyarországi éghajlati és termesztési körülményekhez kiváló. MDMV ellenállósága, nagy termőképessége és szemkihozatali aránya miatt ideális választás a csemegekukoricát termesztők, valamit feldolgozók számára. Hosszú, egyöntetű csöveit több mint 5 centiméteres csuhélevél takarja. Mély szemei egyöntetű színűek és a sztenderd normálédes fajtákhoz képest édesebbek. Ez a fajta nagyszerű lehetőséget kínál a hűtőipar számára – hangzott el az eseményen.

kukorica termés

A három új csemegekukorica-fajta a szélsőséges időjáráshoz is jól alkalmazkodik (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

Kiderült az is, hogy rozsdaellenállósága és kimagasló szárfuzárium toleranciája miatt rendkívül jól szerepel késői vetésekben. Betegségellenállósága, kiváló termőképességgel párosult szemkihozatala, valamint késztermékének minősége egyedülálló a jelenlegi magyarországi fajtakínálatban és így méltón veszi fel a versenyt szegmensében az aktuális piacvezető fajtával.

A GSS6924 82 napos, középérésű, szuperédes hibrid. Ez a fajta tulajdonképpen a GSS8529 erősebb vírusrezisztenciával bíró változata. A GSS8529 Magyarországon az egyik legnagyobb felületen termelt feldolgozóipari csemegekukorica fajta. A GSS6924 fajta tenyészideje kisparcellás és nagyüzemi kísérletek eredményei alapján – körülményektől függően – 1-2 nappal koraibbnak bizonyul az eredeti fajtához képest – ismertették.

További apró eltérés, hogy a csőhossz mintegy 1 centiméterrel nagyobb, a csőátmérő néhány milliméterrel pedig kisebb. Termőképességben és szemkihozatalban csakúgy, mint elődje a legjobbak között van. Ígéretes újdonság az MDMV-vel markánsabban sújtott területekre, valamint alternatíva azon termesztők és feldolgozók számára, akik nem szeretnék kockáztatni a vírusfertőzést.