A Teson Duo technológiai csomag két különböző „azol” tipusú hatóanyagot tartalmaz – mely összhangban a FRAC szervezet ajánlásával – hatékony védelmet biztosít a kalászosok gombabetegségei ellen.

A Teson Duo felhasználását elsősorban a virágzás idején javasoljuk az esetlegesen fellépő betegségek (kalászfuzáriózis, rozsda-félék, lisztharmat) ellen.

A kalászfuzáriózis az őszi búza egyik legfontosabb kalászoláskori betegsége. A kórokozó – Fusarium graminearum – talajból kilövellő aszkospórái fertőzik meg az őszi búza virágát. Az aszkospórák a kalászt elérve kicsíráznak, és a gomba a kalászban továbbterjedve elpusztítja a megfertőzött kalászkákat. A fertőzés tüneteként kialakul a fuzáriózisra jellemző kalászfehéredés.

Ennél azonban nagyobb gondot okozhat, a gomba által termelt mikotoxinok – zearalenon, deoxynivalenol (DON) – felhalmozódása a kalászokban. A fertőzött szemekből előállított takarmány, vagy emberi fogyasztásra készített termék elfogyasztása súlyos mérgezést is okozhat embereken és állatokon egyaránt.

Kalászfuzáriózis

A fuzárium ellen védekezést a célzottan az őszi búza fogékony fejlettségi állapotában célszerű és okszerű elvégezni. A betegségre legfogékonyabb periódus a kikalászolás és virágzás közötti időszak. Ha az időjárás kedvező feltételeket biztosít a gomba számára, már kalászoláskor meg kell kezdeni a permetezést. A kalászok megfelelő permetléfedettsége érdekében fontos a magasabb vízmennyiség (300-400 l/ha) használata.

Teson Duo hatékonysága

búza

Teson Duo, Enying, 2016

Teson Duo csomag tartalma:

  • Teson 5 liter javasolt dózis: 1 l/ha
  • Bagani 5 liter javasolt dózis: 1 l/ha

 

 

 

www.belchim.hu

A hirdetésben nem szerepel az egyes készítményekre vonatkozó valamennyi előírás. Kérjük, hogy felhasználás előtt figyelmesen olvassa el a termék címkéjén található felhasználási javaslatot.