A lombtrágyázás hatékonysága az elmúlt években felértékelődött, mind felhasználói, mind gyártói oldalról. Ebben a folyamatban fontos szerep jut a Yara Hungária által forgalmazott termékeknek, amelyeket az angliai gyárunkból hozunk be a magyar piacra. Az alábbiakban a legfontosabb szántóföldi kultúrákban javasolt termékeket, technológiákat mutatjuk be röviden:


Őszi kalászosok:
Vezető termék a YaraVitaTM Gramitrel, amelyben közel 600 g hatóanyag található literenként, kiemelendő a magnézium, mangán, réz és cink tartalom. A 2,5 -3 l/ha dózissal már biztosítjuk az egy vegetációhoz szükséges mennyiséget ezekből az elemekből. Abban az esetben, ha a réz kérdésre külön kívánunk fókuszálni, akár önálló rezes kezeléssel, akár a YaraVitaTM Gramitrel alacsonyabb dózisa egy rezes kiegészítéssel, akkor a YaraVitaTM Coptrac 0,25-0,5 l/ha adagja a megfelelő eszköz a számunkra. Az első kezelést bokrosodáskor, a másodikat szárba induláskor végezzük, mindkét termékből az alacsonyabb hektárdózist használva. Az intenzív gabonatermesztésnél az utolsó növényvédelmi beavatkozáskor mindenképpen jusson eszünkbe a YaraVitaTM Thiotrac, amiben 300 g elemi kén (750g SO3), valamint 200 g nitrogén található.  A kijuttatandó mennyiség tág határok között változik, a 4-5 l/ha a minimálisan javasolt mennyiség.


Őszi káposztarepce:
Az intenzív termesztést megháláló repce növényspecifikus terméke a YaraVitaTM Brassitrel, amelyből 3 l/ha mennyiséggel már hatásosan tudjuk pótolni a magnéziumot, kalciumot, bort, mangánt és a molibdént. Ezt a vegetáció korai stádiumában juttassuk ki, lehetőleg az első növényvédelmi beavatkozással. Abban az esetben, ha ez megtörtént, akkor elegendő 1 l/ha YaraVitaTM Bortrac kiegészítés, elmaradásakor ezt 2 literre emeljük fel. A kénpótlás a repce technológia természetes része, ha a fejtrágyázáskor nem használtunk kénes nitrogént (pl: YaraBelaTM Sulfan), akkor mindenképpen szükséges YaraVitaTM Thiotrac kezeléseket beiktatnunk, akár több alakalommal is.


Napraforgó:
A napraforgó kiváló tápanyagfeltáró képessége hasonló szintű tápanyag reakcióval párosul. Akár alap, akár lombtrágyáról van szó, biztonságosan és rentábilisan megtérül a kiadott plusz tápanyag. Hasonlóan a másik olajos növényhez, itt is YaraVitaTM Brassitrel a vezér termék, egy korai növényvédelmi kezeléssel egy menetben kiadott 3 liter elegendő, a bóros kiegészítés (YaraVitaTM Bortrac) itt is javaslott. Ha magában adjuk ki a bórt, (magasabb adagban), akkor igyekezzünk egy korai fejlődési stádiumot megcélozni.

Kukorica:
Kukorica esetében a lombtrágyázáshoz javasolt termék a YaraVitaTM Zeatrel, amely a cinken és a káliumon kívül nagy mennyiségben tartalmaz foszfort is. A korai időszakban a lombon keresztül történő felvétele ennek a makroelemnek nagyon fontos a gyors és egyenletes fejlődéshez. 3-4 l/ha a szükséges mennyiség. Ha a cink hiány komolyabb probléma (ez egyre nagyobb területen igazolódik be), akkor a YaraVitaTM Zintrac a megfelelő termék, 1 l/ha dózisban.

A javaslatokban szereplő termékek mezo- és mikroelem oldalról közelítik meg ezt a kérdést (a Zeatrel részben kivétel), mert a lombtrágyázás elsődleges célja is ez. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor NPK alapú lombtrágyákra van szükség. Ebben az esetben a „jó öreg FolicareTM” a megoldás. A FolicareTM 19-11-24 Cu a búza, a FolicareTM 19-11-24 Zn a kukorica és a FolicareTM 17-9-33 B az olajos növényeknél használható fel az ilyen jellegű problémák kezelésére igen kedvező ár/érték arányban, a 1,5%-os koncentráció figyelembe vételével.


Még egy gondolat: Az említett YaraVitaTM termékek ilyen dózisban történő alkalmazása biztosítja a növény számára szüksége mezo- és mikro elemeket. A piacon található bármelyik termékkel álljuk az összehasonlítást, természetesen hatóanyagra vetítve. (Egyes termékek hatóanyagtartalmához viszonyítva ezekből elegendő lenne decis nagyságrend is).  Ennek alátámasztására, kérjük, használja a yaravita.hu felületet, ahol ezt könnyen megteheti, bármilyen formában is van kifejezve a hatóanyag-tartalom.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
+36 30 383 9341