Az Eurostat június 19-én közzétett jelentése kiemelte, hogy 2012 és 2022 között hatalmas, 79%-os növekedés volt tapasztalható az ökológiai mezőgazdasági területek arányát tekintve.

"A legfrissebb adatok megerősítik, hogy folytatódik az ökológiai területek gyors és erőteljes bővülése az EU-ban" – írta az Eurostat.

A növekedés ellenére az EU nem halad jó úton a 2030-ra kitűzött cél elérése felé. Ugyanis az európai zöld megállapodás agrár-élelmiszeripari ága, "a termelőtől a fogyasztóig" uniós stratégia célja, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25%-a ökológiai legyen.

Ez jelen állás szerint azt jelenti, hogy az EU-nak majdnem meg kell dupláznia haladási sebességét e cél eléréséhez. Ha a jelenlegi növekedési ütem folytatódik, az EU 2030-ra csak 15% -os részesedést fog elérni az ökológiai gazdálkodásban.

Az Eurostat jelentése szerint az uniós országok közül Franciaország vezeti az ökológiai termelés képzeletbeli listáját: 2022-ben 2,9 millió hektáron folyt ilyen jellegű termelés, ami az összeurópai területnek csaknem a 17 százaléka. Majd Spanyolország (2,7 millió hektár), Olaszország (2,3 millió hektár) és Németország (1,6 millió) következik.

Ez a négy ország adta 2022-ben az EU teljes ökológiai területének 56%-át.


Az ökológiai területek további megoszlása az uniós tagállamok közt: Ausztria (27%), Észtország (23%) és Svédország (20%), őket Portugália, Olaszország, Csehország és Lettország követte 15% és 20% közötti szintekkel.

Ezzel szemben Írországban, Bulgáriában és Máltán a földterületek kevesebb, mint 5%-án folyt biogazdálkodás.

Lengyelország az egyetlen uniós ország, ahol az elmúlt évtizedben nem nőtt, hanem 15,4%-kal csökkent az ökológiai mezőgazdasági területek aránya.

Az EU ökológiai földterületének nagy részét szántóföldi növények, például gabonafélék, gyökérnövények, zöldségek, állandó gyepterületek, valamint állandó kultúrák, például gyümölcsfák, olajfaligetek és szőlőültetvények termesztésére használják.

Az ökológiai állattenyésztés is bővült, annak ellenére, hogy az uniós állatállomány összességében csökkent. 2022-ben az EU tehénállományának 4,4%-át, a juhok 10,4%-át és a kecskék 12,7%-át tartották ökológiai módon.

Forrás: EurActiv

Indexkép: Pixabay