2022-ben a tavaszi vetésű növényeknek bőven kijutott a különböző stressztényezőkből, elsősorban az aszály okozott óriási gondokat. Nem tudhatjuk, hogy 2023-ban mi vár ránk, de fel kell készülnünk a stresszfaktorok elleni beavatkozásra.

aszály

Somogy megye, 2022.07.27. – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az egyre erősödő időjárási szélsőségek (pl. aszály, túlzott csapadék, extrém magas hőmérséklet, UV sugárzás, szélviharok, késői fagyok), illetve a káros talajviszonyok (belvíz, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás) és a gyomirtó stressz (szermaradék, elsodródás) ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban különféle, akár ellentétes hatások is előfordulhatnak. Megelőzésre, védekezésre érdemes olyan készítményt választanunk, amely többféle stressz esetén is képes segíteni az állományt.

A RhizoMagic kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető, mindegyik a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez.

ábra

Forrás: FMC-Agro Hungary Kft.

A RhizoMagicjelentős szervesanyag-tartalma, tengerialga-kivonat és növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, melyek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor-hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról.

Nem tudhatjuk, hogy 2023-ban milyen stressztényező okoz majd gondot a kukorica és napraforgó életében, de a RhizoMagic a korábbi években minden esetben jól vizsgázott akár a hidegstressz, homokverés, aszály, gyenge talaj vagy gyomirtó-stressz esetén is. Néhány példát emeltünk ki a szemléltetés kedvéért.

Hidegstresszes kukorica

2021-ben Tiszavasváriban a takarmánykukorica vetésénél kijuttatott Radistart® Gold biológiai hatású startertrágya, a kukorica gyomirtására használt Diniro® Gold és a tavaszi hidegstressz ellen bevetett RhizoMagic növénykondicionáló együttes használata gyommentes, jól fejlett kukoricaállományt eredményezett. A termésátlag 14,5 t/ha lett, amivel nagyon elégedett volt a gazdálkodó. Részletek a lenti videóban:

Aszálystresszes kukorica

Szabolcsveresmarton a június 23-án kijuttatott RhizoMagic hatására 7,2 t/ha kukorica termett, az üzemi átlag 6,5 t/ha volt.

kezeletlen kukorica kukorica kukorica

Balról a kezeletlen kukorica, középen és jobbról a júniusi aszályban RhizoMagic növénykondicinálóval kezelt kukorica, ami az üzemi átlagnál 10%-kal jobban termett (Szabolcsveresmart, 2022. – fotók: FMC-Agro Hungary Kft.

Jégvert kukorica

A RhizoMagic a már kialakult stresszhelyzetek után is segítséget tud nyújtani a kukoricának. Így történt ez Baranya megyében Bánfa településen. 2022.05.28-án hatalmas jégeső volt a térségben, a kárról készült baloldali fotó 5 nappal később készült. A kukorica jelentős része teljesen tönkrement, de a főhajtás szára 10-15 cm magasan megmaradt. A terület 2x3 l/ha RhizoMagic kezelésben részesült, majd a kezelések értékelése 2022.07.18-án került sor. Látható, hogy a növényeken legalább 1 cső kifejlődött, de helyenként kettő is megfigyelhető. A kezeletlen kontroll táblán a növények sokkal kisebbek és fejletlenebbek voltak és maximum 1 cső volt látható.

kukorica

Fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Gyomirtó stresszes napraforgó

kezeletlen napraforgó napraforgó

Kezeletlen – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

RhizoMagic kezelés után 5 nappal – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A RhizoMagic a gyomirtószer-stresszes napraforgón gyorsan segített. (Hajdúszoboszló, 2021.05.27.) – fotók: FMC-Agro Hungary Kft.

Hidegstresszes napraforgó

napraforgó napraforgó

Hidegstressz 2021.06.02. – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

RhizoMagic™ kezelés után 2021.06.15. – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A RhizoMagic™ a hidegstresszes napraforgón is segített (Nyírderzs, 2021.) – fotók: FMC-Agro Hungary Kft.

Aszálystresszes napraforgó

Csegöldön a napraforgó is megérezte a 2022-es nyári aszályt. A negatív hatások csökkentésére és a napraforgó növekedésének serkentésére Matécsa Zsolt gazdálkodó RhizoMagic™ biostimulátort használta, hatását pedig jelölt növénnyel és és NDVI felvétellel is nyomon követte. Részletek a videóban:

Stresszmentes kultúrákban is eredményesnek bizonyulnak a RhizoMagic kezelések, ezeket a kutatóintézeti és egyetemi, hatósági vizsgálatokon kívül az elégedett felhasználók is visszaigazolták. A készítmény jól keverhető a legtöbb készítménnyel (Diniro® Gold, Coragen® 20 SC, Express 50 SX®, Rapid® CS, Komplex Kénesbór stb.).

Agrár-ökológiai Program

A 2023-ban induló Agrár-ökológiai Programban (AÖP) a talaj- és növénykondicionálókhoz kapcsolódóan választható jó gyakorlat keretében a szántóterületek vagy ültetvények legalább 50 %-án talajkondicionáló, növénykondicionáló alkalmazásáért, így a RhizoMagic növény- és talajkondicionáló használatáért 1 pont szerezhető.

További információk: www.fmcagro.hu/rhizomagic

Részletes termelői tapasztalatokért érdemes feliratkozni YouTube csatornánkra, ahol a RhizoMagic lejátszási listában minden eddigi videóriportot összegyűjtve megtalálhat.

fmc